В стаята на тайните с Хари и Джим Кей

За трета поредна година светът отбелязва Нощта на книгите за Хари Потър. Какъв по-удобен момент да ви представим илюстрованото издание на „Хари Потър и стаята на тайните“?

Британският илюстратор и художник Джим Кей се справи отлично с предизвикателството да създаде изцяло илюстровано издание на началната книга от поредицата за най-известния подрастващ магьосник в детската литература. Фактът, че читателите вече имаха наложени от филмите образи за героите и местата, направи задачата му много трудна. Ако сте имали съмнения дали ще може да повтори успеха на илюстрованото издание на „Хари Потър и философският камък“, забравете ги.

Илюстрованата „Хари Потър и стаята на тайните“ (изд. Егмонт) е дори още по-впечатляваща. Излишно е да ви преразказвам историята за втората година на Хари, Рон и Хърмаяни в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“ и новите планове на Волдемор. Тя вероятно вече ви е известна. Защо тогава да си давате труда да я четете в този вариант?

На първо място заради оформлението на книгата – луксозно издание с твърди корици, обложка, плътна гланцирана хартия и книгоразделител. Големият, почти квадратен формат на първата книга е запазен, което позволява на рисунките на Кей да изпъкнат. Текстът отново е в 2 колони на страница, което създава илюзия за по-динамично четене. А това е допълнителен стимул за по-неуверените читатели, на които им се струва, че не напредват с книгата.

На второ място са самите илюстрации на Джим Кей – цветни, въздействащи, пълни с любопитни подробности (особено тези на Диагон-али!) или хипнотизиращо сдържани като портрета на Драко Малфой. Да не споменавам разтвора с илюстрации на феникса и подробностите за тази магическа птица. В особено мрачните моменти пък, когато ви се струва, че злото взема надмощие, страниците са черни, а буквите бели.

Резултатът е невероятна симбиоза между визуалното представяне на Кей и великолепната история на Роулинг. Едва ли бих могла да си пожелая по-добър вариант за препрочитане на цялата потърска сага от илюстрованите издания. Единственият недостатък е чакането от няколко месеца между излизането на отделните книги, но то определено си заслужава.

 

Илюстрованото издание на „Хари потър и стаята на тайните“ е част от кампанията Дни на илюстрованите книги.

Автор: Лора Филипова