В „Пиратска схватка“ със смятането

„Отначало Дребосъчето замълча и не знаеше какво да каже, но сетне му хрумна нещо.

– Ха, ха, ти ме излъга – заяви той. – Защото през месец юни по дърветата още не растат никакви ябълки.

– Така ли? – възрази Карлсон. – А вие откъде ги взехте? Ти и другите крадци на ябълки в тази къща?

Тогава Дребосъчето се отказа да учи Карлсон да смята.“

 

– из „Три повести за Карлсон“, Астрид Линдгрен, изд. „ПАН“

Умението да четеш с разбиране е ключово във всички области на живота, но когато си в училище е особено важно за решаването на задачите по математика. Ако не можеш да разбереш условието, не можеш да ги решиш и математиката се превръща в неразбираема и омразна наука за цял живот. От друга страна, придобиването на математическа грамотност прилича на умението да се научиш да четеш, т.е. ако бъдеш учен от малък да смяташ, много по-вероятно е да се справяш добре с пресмятането на ябълки, за разлика от Карлсон от покрива.

За да подготвим децата добре за математическите сблъсъци, трябва да използваме всякакви похвати, които им помагат да учат по забавен и достъпен за тях начин. Това включва не само книги, но и игри. Ако и вие сте на същото мнение, помощник в начинанието може да ви бъде авторската джобна настолна игра на Десислава Йорданова, „Пиратска схватка” (изд. Пурко), която включва 3 различни математически игри за деца от 4 години до първи клас.

Игрите са събрани в компактна, малка кутийка, която хитроумно става част от игрално поле. В комплекта има специални карти с различно предназначение и 10 жетона за игра, които дори и да загубите, лесно можете да замените с малки камъчета, бобени зрънца, хартиени топчета или каквото подобно ви хрумне.

В инструкциите, освен указания за игрите, са включени и съвети за възрастните как да подтикнат децата да упражняват уменията си за смятане, сравняване на числа и логика още по-активно. Ако пък при прочита на инструкциите е останало нещо неясно, можете да изгледате видео упътванията към всяка от трите игри на сайта на издателството. На дъщеря ми особено й допаднаха закачливите условия пръв да тегли играчът с най-къса коса или пръв да раздава най-високият.

След няколко разигравания у дома единодушно решихме, че „Пиратска схватка” е забавна и увлекателна игра, която под прикритието на пиратски приключения неусетно кара децата да упражняват броене, смятане, изваждане и логическо мислене без да го приемат като учене и досадно усилие. Единственото, което ни озадачи е малко странната подредба на игрите в листовката с инструкции. Под Игра №3 е поставена тази за начинаещи, която е най-подходяща за 4-5-годишни деца, които още упражняват смятането до 10. Под Игра № 1 & 2 са поставени по-сложните игри със събиране и изваждане до 10 и 20.

Финалният ми съвет е, ако у дома имате малчугани между 4 и 7 годишна възраст, при следващото семейно пътуване задължително да сложите в куфара и лесно преносимата „Пиратска схватка”. Ако пък искате да задълбочите интереса на децата към математиката, прегледайте и ревютата за книгите „Вълшебна математика“ (ФЮТ), „Математиката е страхотна! 101 невероятни факта, които всяко дете трябва да знае“ (ПАН), „Математика за лека нощ. Забавни задачки за малки умници“, „Математика за лека нощ. Весело пътешествие в света на задачките“ и „Математика за лека нощ. Задачки решавай, любопитни факти научавай“ (Софтпрес), както и „Дяволът на числата“ (Ханс Магнус Енцесбергер, Сиела).

Автор: Лора Филипова