В градината на Здравко цъфтят веселие и любопитство

Съвремието ни предлага такова изобилие от дигитални забавления, че все по-рядко се присещаме да извлечем радост от далеч по-„статичната“ природа. Това важи в по-голяма степен за децата, навикнали на бързото удоволствие от компютърните и телефонни игри. Иронията е, че почти всички те са садили виртуални растения и са събирали реколта под формата на точки, но далеч по-малко са заравяли съзнателно ръце в пръстта, за да помогнат за пипера или картофите. Разбира се, не става дума за вина или преднамерено решение, а по-скоро за естествен резултат от модерния живот.

Природата обаче все така си остава най-добрият начин да се отпуснем и разтоварим, да забавим препускащия ход на часовете и графиците. И ако търсите някой, който да вдъхнови малчуганите отново да изкачат някое дърво, да се заровят в нападалите листа или просто с охота да хапнат купа зеленчукова яхния, то това е Здравко – симпатично момченце, родено от въображението на Себастиен Перез и Анелор Паро. А в поредицата „Градината на Здравко“ (изд. “Timelines”) той и баба му разкриват интересни факти за най-познатите ни растения.

   

То се знае, градината е на баба Невена. Ала нима децата не се превръщат във властелини, когато влязат в бабиния дом? Здравко се впуска в изследване на буйния живот, който кипи в градината, напътстван от кротката възрастна жена. Откритията му са повече от удивителни! Разбира как растат дърветата, как се „срещат“ цветята, колко е вкусна растителната храна и че плевелите всъщност могат да бъдат полезни.

„- Баба Невена ни приготвя страхотен обяд с коприва и глухарчета – съобщи момчето, посрещайки я.

– Плевели ли ще ядем? – намръщи се момиченцето.

– Стига, Жасмина! Плевели не съществуват – отвърна Здравко.“

В края на всяка книга („Как растат дърветата?“, „Цветята влюбват ли се?“ и „Плевели на съществуват“) е поместена информация, която предава по-подробно разясненията на баба Невена в отговор на неспирните въпроси на Здравко. Бъдете сигурни, че децата ще научат много интересни факти за растенията и някои насекоми и ще си обяснят част от явленията, които наблюдават в парка, на село или по време на семейната ваканция.

Самият Здравко е рус чаровник, толкова непринуден и забавен, че несъмнено ще допадне на малките читатели. Баба Невена пък е събирателен образ на всички любими баби по света – тиха и усмихната, търпелива и мъдра, работлива, но обичаща кратките следобедни дремки. Но скритият главен герой е самата градина – светла, слънчева и пълна с живот. Забелязахте ли, че дори кашпите в нея се усмихват?

Решите ли да запознаете мъника си със Здравко, то обмислете да набавите и малко семена на лесни за отглеждане растения (зеленият лук, ментата, босилекът и др. се чувстват добре и на балкона), саксии и почва. Нищо чудно след прочита на книгите наследникът ви да пожелае да създаде своя собствена градина!