В детските книги животните също празнуват Коледа

Децата обичат животните: този „закон” се прехвърля и в книгите за тях. Много често на главните им герои животинки се приписват човешки действия и качества. А защо тогава и да не празнуват Бъдни вечер и Коледа? Подбрахме за вас две откъсчета, с които да видим как се случва това. Първото е от книжката „На гости у баба Меца”, от Блага Настева, включена в „Библиотека герои” през далечната 1943 г. Ето описанието на дълго подготвяната Бъдни вечер от баба Меца:

Постлаха скъпи покривки и възглавници, шарени месали, черджета и килими. Запалиха свещите на елхата и на трапезата сложиха най-напред коледната погача. Сложиха още сладка тиквена баница, сърми с ориз, ошаф от сливи, круши, ябълки, мед и орехи. Преди да преминат към вечерята, стопанинът Кулчо Вълчо стана прав пред трапезата. Всички присъстващи се наредиха около него и той тържествено прочете молитва към Бога да закриля челядта и имота и да дари дома му и всички по земята със здраве и благополучие. След това насипа върху палешника огън, сложи тамян и прекади с „коледен огън” всички помещения на къщата и двора. Чак тогава всички седнаха на коледната трапеза и започнаха да ядат, като най-напред отделяха от всичко по малко на Света Богородица.

В приказката „Коледари”, включена в „Приказки за тебе“ на Константин Константинов Вълчо, Кума Лиса и Зайо пък стават коледари, за да напълнят коремчетата си. Преоблечени като такива, те слизат в селото, където вижте какво ги очаква:

Беше коледна нощ. Камбаната биеше. Прозорците светеха. От всеки комин се носеше миризма на коледни гозби… В одаята беше сложена дълга трапеза, отрупана с прасе, кокошки, кървавица, баница, зеле и бъклица с вино. Цялата челяд на стопанина – синове, снахи, внуци – се беше наредила. Гостите се завиха по-добре в ямурлуците, влязоха в одаята, и се изправиха до вратата. Вълчо облиза устни. Зайо изви очи към ъгъла, дето бяна струпани няколко зелки и моркови. Само Лиса се правеше, че не вижда нищо, но вече беше преброила кокошките….

Когато домакините разбират, че няма да получат дарове от гостите си и кои са били те, казват: „Нека ви е сладка гощавката! На Коледа човек и с звяра трябва да е добър”.

 По материала работи: Катя Кирилова