Упоритият крал и последиците от „Ще Правя Каквото Си Искам!”

Да действаш, значи да бъдеш!
Лао Дзъ

Имало едно време … една неслучайна Нощ на литературата 2015. През нея в 12 различни гнезда се чели откъси от книги: от поезия през художествена литература до детски книги. Четците били известни личности в културното ни пространство. Имало и предизвикателство:  ако посетиш поне пет гнезда и вземеш поне пет печата, участваш в томбола за книжки.

Следвайки моите си предпочитания и увлечения, бях в няколко гнезда, но най-много се забавлявах в пространството на Бисерче вълшебно и слушах незабравимото разиграване-четене на Богдана Трифонова, която включваше присъстващите в играта*. На финала дойде чаканата томбола. Да печелиш книги е изкушение. И дааа, изтеглиха ме. Познайте каква книжка получих? Детска!!!

За тази именно книжка искам да ви разкажа днес. За „Упоритият крал” на Доналд Бисет с илюстрации от Кремена Пенчева (изд. Milenium), която бе номинирана в награда „Бисерче вълшебно“ 2015. Толкова упорит бил този крал, че си правел винаги каквото си иска. Можел да си го позволи, защото е крал. Хората го нарекли „Ще Правя Каквото Си Искам!”. Дори кралицата не можела да му въздейства и да го отклонява от решенията му, пък какво остава за другите приближени!  А той, Кралят, искал простички неща: да боядиса сам оградата си, да посети зоопарка, да се повози на ескалатор и на подземната си железница. Защо са му толкова притежания, ако не може сам да ги ползва? Какво е станало в зоопарка, какво животно си избрал Кралят за домашен любимец – прочетете сами!

Обичам приказките, защото кратко и наситено откривам мъдростта на живота, на отношенията ни един с друг и как да възпитаваме и развиваме качества в себе си. В тази книга важното е силата да отстояваш собствените си решения без да се съобразяваш със социалната си и властова позиция, дори да действаш въпреки тях, в името на „да действаш”. Вместо да викаш подчинените ти да боядисат оградата, да хванеш четката и сам да го направиш. Да разчиташ на себе си. И да си готов да носиш последиците, да преобразуваш дефектите в ефекти. Този упорит крал разсмива с наивността си, а поведението му показва запазеното в него дете – насладата на малките радости, на детайлите: да поставиш ръката си на перилото и да забележиш, „че то се движи по-бавно от стъпалата”. Вие забелязали ли сте това? Аз вече да.

Вероятно трябва да препоръчам  „Упоритият крал”  за възраст до 7 г. Всеки над тази възраст ще я прочете като мен – за 20 минути. Ще се вгледа внимателно в илюстрациите на Кремена Пенчева, от които приятел-художник се впечатли и ще се посмее. После, кажете си „Ще Правя Каквото Си Искам”. Уловката е да сте готови за последиците!

Не пропускайте и ревюто на Лора Филипова за книгата.

Автор: Петрана Петрова

* На следващо място отбелязвам четенето на двама македонски автори – Богомил Гюзел и Лиляна Дирян с музикалното присъствие на Константин Кучев. Замайващ и омайващ бе поетичният пърформанс на четците Гьорги Георгиев – Антика и Иван Калошев. Е, послушах и други четци, но тук имаше предварителна подготовка и въображение.