Уини и Уилбър – две весели истории с вещица и котарак

Поредицата за вещицата Уини и черният й котарак Уилбър се появява през далечната 1987 г. Авторката Валъри Томас и илюстраторът Корки Пол създават герои, чиито истории са продадени в над 5-милионен тираж по целия свят. За първи път на български език излизат две книги от поредицата с логото на изд. „Таймлайнс“.

„Уини и Уилбър. Ден на динозавъра“

Вещицата Уини и котаракът й Уилбър обожават да ходят в музея. Там има различни буболечки, копчета и лостове за игра, но сред най-интересните експонати са динозаврите.

Уини дълго разглежда костите и отпечатъците им, както и макетите. Най-голямата мечта на вещицата е да срещне жив динозавър, а на нейния котарак – тъкмо обратното.

Един ден двамата виждат скелет на трицератопс в двора на музея, както и огромна тълпа. Всички се надпреварват за награда, а условието на състезанието изисква да бъде нарисувана картина или пък да бъде направен макет на скелета, когато все още е бил динозавър.

Силното желание на Уини да спечели я вкарва в чудати приключения, в които централно място заемат дружелюбен трицератопс и златен медал.

„Уини и Уилбър. Удивителната тиква“

Уини обича зеленчуци – броколи, зеле и пащърнак, картофи, грах и спанак… Но най-много от всичко обича тиква, приготвена във всякакви разновидности.

Когато отива на пазар и метлата й е празна, нещата са лесни. Когато се връща с пълен чувал със зеленчуци, вещицата среща сериозни затруднения.

Проблемът може да бъде решен лесно – Уини и Уилбър решават да си отгледат собствени зеленчуци. След усилено прекопаване, садене и плевене, реколтата на Уини е нападната от гъсеници, охлюви и зайци. За да забърза хода на нещата, вещицата прави заклинание, което довежда до превръщането на градината й в чудовищна зеленчукова плантация.

От нея остава само една О-Г-Р-О-М-Н-А тиква, която се нуждае от много приятели за изяждане и от малко вълшебно рециклиране.

Поредицата „Уини и Уилбър“ предлага картинни книги с малко текст и много илюстрации, подходящи за деца от 3 годинки нагоре. Множеството детайли подпомагат развитието на концентрацията и наблюдателността, а забавните истории могат да бъдат превърнати в отправна точка за игра.

  • Ако детето Ви харесва динозаври, чудесна възможност е да му предложите да си организирате собствен конкурс за динозавърска рисунка.
  • Ако не знае какво е пащърнак или не обича зеленчуци, историята може да Ви вдъхнови да промените ситуацията. И дори да си посадите собствени зеленчуци в саксия.

И двете книги, издадени на български език, са преведени от Милена Милева-Фено, позната ни като преводач на „Шепа случки за доброто“ (Анна и Енио Коласанте, изд. „Дарплей“). Задължителен елемент на поредицата са твърдите корици, които гарантират по-дългото запазване в детската библиотека.

Ето и няколко интересни факта за Уини, Уилбър и компания, част от които взехме от сайта The Book People:

  1. Първата книга, посветена на героите, е публикувана през 1987 г. и се казва Winnie the Witch („Вещицата Уини“). По-нататък в годините излизат още издания за двамата герои и през 2016 г. всички истории за тях са обединени в поредицата „Уини и Уилбър“.
  2. Валъри Томас и Корки Пол създават оригиналната поредица от картинни книги за малки слушатели. Порасналите почитатели на героите, които могат да четат самостоятелно, се радват на историите, съчинени от Лора Оуен и отново илюстрирани от Корки Пол.
  3. Истинското име на илюстратора е Хамиш Вин Кристи Пол, но той е по-известен с псевдонима Корки. Роден е през 1951 г. в Зимбабве. Изучава изящни изкуства в Художествената школа в Дърбан и кино анимация в CalArts. Започва кариерата си в рекламата, преди да стане носител на награда за детски книги. Редовно посещава училища, за да популяризира страстта си към рисуването. Живее в Оксфорд, но през лятото се мести в Гърция със семейството си. (Предполагаме, че именно тази негова страст по южната ни съседка определя и множеството надписи на гръцки език в книгите).
  4. Валъри Томас е родена в Австралия и е живяла там през по-голямата част от живота си. Работила е като учител и обожава да пътешества. Ходила е дори в Антарктика. Живяла е и с голяма черна котка, досущ като Уилбър.
  5. Уини обикновено държи жаба в джоба си. Закачките, скрити от Корки Пол, са много. Потърсете ги!
  6. По поредицата има и серия от анимационни филми, които се появяват през 2017 г.

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.