Уилям Уентън – трилър за деца с шифри, технологии и луридий

Какво ви е необходимо, за да забъркате увлекателен трилър за деца? Симпатичен главен герой с необикновени способности? Изчезнал любим дядо светило в криптологията? Загадъчна тайна от миналото, която родителите на главния герой упорито крият от него? Тайнствено вещество с невероятни свойства и въздействие върху хората? Злодей с мания за световно господство и Институт за постчовешки изследвания, който се опитва да му се противопостави?

Боби Перс е съчетал всички тези съставки в „Уилям Уентън и крадецът на луридий“ (изд. ЕМАС), а резултатът е заразително четиво, с напрегнат и по холивудски динамичен сюжет.

От 8 години Уилям живее с родителите си някъде в Норвегия под фалшива фамилия и има строга забрана да демонстрира уменията си в криптографията и разрешаването на загадки, за да не привлича излишно внимание. Тази задача се оказва невъзможна, когато в града пристига Мозъкотрошачката – неразрешена до момента главоблъсканица. Ясно е, че Уилям не устоява на възможността да я разгадае, а нежеланата известност го хвърля в шеметно приключение. Момчето попада в Института за постчовешки изследвания и започва да научава повече за живота и работата на необяснимо изчезналия си дядо Тобиас Уентън, за загадъчното вещество луридий и за зловещия Ейбрахам Тели, който иска да се докопа до него.

Първата част от поредицата за Уилям Уентън е идеално четиво за летните дни, подходящо и за по-неохотните читатели, които ще бъдат увлечени от шеметното действие и опитите на момчето гений да спаси луридия и света. Стилът на Перс е лесносмилаем, а аз много се забавлявах с хумористичните му описания на различните видове роботи в Института (стълбобот, кавгобот и т.н.) и леко абсурдните им диалози с Уилям.

Макар и да е в жанра на трилърите с елементи на фантастика, „Уилям Уентън и крадецът на луридий“ не пропуска да провокира читателите да помислят за доверието, приятелството и различни моралните дилеми. Аз като родител смятам, че е неразумно да спестяваме на децата си неприятните факти от семейната история и трудности, а след това да се надяваме, че те ще вземат правилните решения. Точно такъв е случаят с Уилям, а когато става въпрос да различиш доброто от злото, дори отличните кодоразбивачески умения не могат да ти помогнат.

Преводът от норвежки е на Ева Кънева, а корицата е дело на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Вземете „Уилям Уентън и крадецът на луридий“ от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.