Училищни библиотекари взеха отличията на Годишните библиотечни награди на ББИА за 2015

Националната библиотечна седмица 2016 (9-13 май) бе открита официално в 16:30 часа на 9 май в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. По време на церемонията бяха прочетени поздравителни адреси от вицепрезидента на Република България, г-жа Маргарита Попова, и министъра на културата Вежди Рашидов. Своите поздравления към библиотекарите изпратиха и евродепутатите Ева Паунова, Емил Радев и Мария Габриел. На събитието присъства и г-жа Марикен ван Меер от Градската библиотека в Утрехт, Нидерландия, която е гост-лектор на Националната библиотечна седмица.

По време на събитието бяха обявени и носителите на Годишните библиотечни награди на Българската библиотечно-информационна асоциация за 2015.

В категорията „Млад библиотекар на годината 2015“ бе отличен Радослав Желев от библиотеката при СОУ „Любен Каравелов“ – Варна. Антоанета Антонова от библиотеката при ОУ „Любен Каравелов“ – Попово заслужено стана „Библиотекар на годината 2015“.

За „Библиотека на годината 2015“ пък бе обявена библиотеката на Бургаския свободен университет.

В категория „Подкрепа за библиотеките 2015“ връчените награди бяха 2 – на академик Антон Дончев, който бе номиниран от Библиотеката на БАН и на Ирена Соколова и Менда Стоянова,  номинирани от Управителния съвет на ББИА.

Тази година бе въведена и нова категория за цялостен принос към библиотечното дело. Неин носител е Слава Драганова – директор на Библиотека „Родина“ в Стара Загора от 1987 година.

Националната библиотечна седмица 2016 на Българската библиотечно-информационна асоциация е под надслов „Библиотеката – място за всеки“. Тя се провежда в сътрудничество с Фондация „Глобални библиотеки – България” и с подкрепата на Фондация „Америка за България”.