Училищната библиотека на ОУ „Любен Каравелов“, Попово: откривател на таланти

Често чуваме, че училищните библиотеки били напълно безполезни… Възможно ли е обаче те да са инкубатор на бъдещи писатели? Вярваме, че новината от ОУ „Любен Каравелов“ – Попово, която научихме, ще промени нагласите и на най-големите скептици.

Преди месец във Френския институт в София се провежда награждаването на победителите в четвъртото издание на Националния детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка“, организиран от Дирекция „Култура“ на Столична община. Жури с председател писателят Георги Константинов и членове Петя Йотова (поетеса), Галина Бежанска (директор на Дирекция „Култура“ при Столична община), Станислав Георгиев (ст. експерт по български език и литература в РИО – София-град) и Нели Горанова (главен експерт в Дирекция „Култура“) отличава с поощрителна награда Божидара Йовчева, ученичка от V.б клас в ОУ „Любен Каравелов“, гр. Попово. 

Специален гост на церемонията по награждаването на победителите е училищният библиотекар на ОУ „Любен Каравелов“, Антоанета Йорданова. Тя споделя, че училището и библиотеката провокират и помагат на учениците за активното им участие в конкурса. С помощта на училищната библиотека, с авторски приказки в третото и четвъртото издание на конкурса „Ще ти разкажа приказка“ участват 60 ученици от училището. Част от приказките, участвали в конкурса, са включени в сборник със заглавие „Моята приказка“, който училищната библиотека издава с помощта на ученици, учители и родители.

Училищната библиотека при ОУ „Любен Каравелов“ в Попово бе и главният насърчител учениците да се включат в „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“ и в наградата „Бисерче вълшебно“.

Надяваме се да получаваме още много новини за дейността на училищните библиотеки. Вярваме, че те са способни да подпомогнат учебния процес по чудесен начин и наистина да вдъхновят учениците да постигат целите си. Ако имате какво да ни разкажете за вашата училищна библиотека, пишете ни на editors@detskiknigi.com.