Участвайте в първия Ден на четенето – България!

На 17. ноември 2023 г. ще се състои първият Ден на четенето – България.

Граждани, образователни институции, библиотеки и представители на бизнеса ще отделят поне 15 минути, за да покажат на околните, че четенето създава възможности. Малки и големи читатели ще прекарат време в компанията на книгите или ще участват в събитие, посветено на тях, като по този начин откроят ценността на четенето в нашето съвремие.

Защо Ден на четенето?

В България се отбелязват много дни, свързани с четенетоДен на детската книга, Ден на книгата и авторското право, Ден на европейските автори, Нощ на литературата… Парадоксалното е, че все още нямаме специален ден, който поставя на фокус самото четене, не книгата като обект или нейните създатели.

Читателският процес стои в основата на грамотността, на трупането на знания и развитието на умения, на подготовката на служители за бизнеса и на силното гражданско общество. Денят на четенето цели да подчертае, че:

„Четенето е основен за грамотността процес, от който зависи промяната на средата, на обществото и на бъдещето ни.“

Как да участвам?

Регистрирайте се и се присъединете към инициативата – самостоятелно, с приятели, с децата, с които работите и за които се грижите.

Можете да организирате четене в училище, в детска градина или дори в офиса; да проведете виртуално събитие, достъпно за всички българи по света, или размяна на книги/книжна среща в своето населено място.

А може и просто да почетете у дома.

Помощните материали са достъпни на сайта на Фондация „Четене“.

Сред тях ще намерите визии и работни листове, книгоразделители и плакати, както и идеи за употребата им.

Използвайте следните хаштагове, за да споделите своите вълшебни книжни моменти:

Към 10-и ноември заявилите участие в Деня на четенето са 10 387. Адресите на публичните институции се нанасят върху виртуална карта, а по области са представени събитията, достъпни за широка публика. Следете в реално време нейното обновяване!

Ден на четенето – България се организира от фондациите „Четене“ и „Детски книги“ и от сдружение „Книги и четене“ с подкрепата на „Stiftung Lesen“ – Германия. Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българската библиотечно-информационна асоциация, Асоциация „Българска книга“, „Аз чета“, „Bookmark“ и „Площад Славейков“.