Туве Янсон: творецът на мумини

На днешната дата през 1914 година е родена неповторимата Туве Янсон. Да си припомним твореца зад мумините.

Кой стои зад странните същества, прилични на троло-хипопотами с опашки? Зад всеки гениален герой се крие нормално човешко същество, израснало до небесата на писателския талант и признанието на хилядите си почитатели.

Такъв представител на писателското съсловие е Туве Янсон, създателката на мумините.

Туве Марика Янсон се ражда на 09 август 1914 г. в Хелзинки, Финландия. Родителите й са от шведскоговорящото малцинство във Финландия, а освен това са много надарени личности. Бащата на Туве – Виктор (наричан Фафан), – е скулптор с множество отличия, а майка й – Сигне Хамерстен-Янсон (Хам) – илюстратор, художник на комикси и графичен дизайнер. Освен Туве, в семейството имало още две деца – братята й Пер Улов и Ларш.

Вероятно щастливото и свободно детство в артистична среда повежда Туве по стъпките на писателството, защото тъкмо детството й я вдъхновява да създаде най-известните си персонажи – мумините. Баща й обожавал гръмотевиците и я водел в специалната рибарска колиба, която наемали всяко лято, за да наблюдават изпълнения с бури Финландски залив. През зимата пък, когато семейството се прибирало в апартамента си в Хелзинки, майка й – неизчерпаем източник на истории – разказвала множество приказки на дъщеря си, която скоро започнала да се изразява чрез писане и рисуване.

В допълнение към рисуването и писателските начинания, Туве обичала да чете много като малка и изчитала всички интересни книги, които й попадали подръка. Особено увлечение изпитвала към произведенията на Ханс-Кристиан Андерсен, Едгар Райс Бъроуз и Марк Твен.

Съдбата сякаш е предопределила, че Туве ще стане художник. В периода 1930 – 1933 г., тя учи в Колежа за изкуства, занаяти и дизайн в Стокхолм, в графичното училище на Финландската академия за изящни изкуства (1933 – 1937 г.) и накрая – в училището за изящни изкуства в Париж през 1938 г. В този период Туве излага много от картините си в различни изложби, а първото й самостоятелно представяне е през 1943 г.

През 1945 г., по време на Втората световна война, Янсон издава първата си книга за мумините – „Малките тролове и голямото наводнение“ (изд. „Дамян Яков“). Както самата авторка споделя по-късно, „беше зимата на 1939 г. Работата ми буксуваше, струваше ми се напълно ненужно да се опитвам да рисувам илюстрации. Може би е разбираемо, че изведнъж ми се прииска да напиша нещо, което да започва с „Имало едно време“…“.

Тази първа книга е трудно забелязана на книжния пазар, но следващите книжки за мумините – „Кометата идва“ и „Цилиндърът на магьосника“ превръщат Туве Янсон в сензация. Тя написва още 6 книги за муминтролчетата, както и доста книжки с картинки и комикси, посветени на странните същества. Славата й се разнася бързо и Туве се превръща в един от най-известните финландски автори извън пределите на страната си. Книгите й са преведени на повече от 34 езика, а през 1966 г. авторката става носител на престижната награда „Ханс-Кристиан Андерсен“.

Туве Янсон продължава да пише и рисува през остатъка от живота си, но след 1970 г. рядко се връща към мумините. Въпреки, че притежава студио в Хелзинки, авторката прекарва повече от 30 години от живота си в малка къща на остров Кловхару и обича да пътува по света с приятелката си Туулики Пиетила. Книгите й за възрастни като „Лятна книга“ и „Пътуване с лек багаж“ носят радост на вече порасналите почитатели на нейното творчество.

Разбудихме ли любопитството ви? Проверете публикациите ни, за да узнаете повече за интересните факти около мумините и хиляди други подробности, за които дори не сте помисляли!