Томте Туметот и надеждата за края на зимата

На пръв поглед Томте Туметот звучи като име на закръглен, немирен и опърничав пакостник от рода на Пипи, но всъщност е добър скандинавски домашен дух, който наглежда хората и животните през дългата северна зима. За пръв път неговата история е разказана в стихове от шведския класик Виктор Ридберг, а през 1960 година Астрид Линдгрен я адаптира в проза. Илюстрирана от Харалд Виберг, книжката се превръща в любимо четиво на децата от скандинавските страни и Германия.

 

Сега и българските деца могат да послушат историята за тихите стъпки и успокоителните думи на Томте в „Томте Туметот“ (изд. Пан) от Астрид Линдгрен с оригиналните илюстрации на Виберг. Преводът е дело на добре познатата и обична българска писателка и поетеса Мая Дългъчева, която се е справила отлично с трудната задача да представи Туметот в рими.

„Туметот в плевнята, казват, живее.
Никой обаче не знае къде е
тайното ъгълче, скрито в сеното,
дето се мъдри на Томте леглото.
Томте прастар е, от хиляди зими,
хората там го познават по име.
Как е дошъл? Тъй отдавна това е –
никой не пита и никой не знае.“

 

В средата на най-дълбоката зима Томте обикаля всяка нощ фермата и проверява животните – кравите, коня, кокошките, котката, кучето, овцете, а накрая и хората в къщата. Той дочува техните сънища-мечти по хубавите пролетни и летни дни и изрича успокоителните си думи:

„Хиляди зими, стотици лета
спомня си моята бяла брада:
идват – отиват си, идват – минават…
Свършва студът, пролетта наближава!“

Колкото и да е хубава зимата, колкото и радост да носи на деца и скиори, всяко живо същество има нужда от вярата, че топлите и плодородни дни не са далече. Точно тях изрича закрилникът Томте. Симпатичното духче е олицетворение на неумолимия кръговрат в природата и предвестник на пробуждането й за нов живот.

 

Уютните и напевни стихове са изключително подходящи за четене преди сън на малчугани от 3 до 6 години. Докато четете на по-малките, вероятно ще ви се наложи да обясните какво е плевня, сено, курник, кошара или обор. Книжката и илюстрациите на Харалд Виберг са удобен повод да „преговорите“ с тях и домашните животни и кое къде живее. А ако имате късмет и навън е навалял сняг, можете да потърсите следи от тайнствения Томте Туметот по пътя до детската градина.

„Никой до днес не го е видял –
Туметот идва щом ти си заспал.
Детските сънища Томте подслушва,
някакви думички свои пошушва:

Хиляди зими, стотици лета
спомня си моята бяла брада:
идват – отиват си, идват – минават…
Свършва студът, пролетта наближава!“

 

Вярвам, че многократното повторение на думите на Томте ще им донесе така желаното от родители успокоение и сладък сън. Ако пък нямате търпение да дойде зимата, не пречи да повторите думите му:

„- Зимата дълга е, тъмна, студена.
Хайде, пониквай, тревице зелена!
Слънце сияйно, върни се, огрей!
Птиче любимо, върни се, запей!“

Купете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.