Тодор Каракашев е носител на Националната награда „Петя Караколева” за 2014

През изминалата седмица стана ясен тазгодишният носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”. Това е Тодор Каракашев със „Защо слоновете имат дълги хоботи”. Той е автор на още шест книги за деца: „На лист от тетрадка” (1996),  „Приказки за мушмороци” (1998),  „Необикновено обикновена история или бивали небивалици за това и онова” (2003),  „Който знае, да мълчи”  (2009),  „Нови приказки за мушмороци” (2010) и „Дядо на въртележката” (2013). Негови творби са превеждани на гръцки, сърбо-хърватски и руски. Носител е на няколко национални награди за поезия, есе и превод, сред които „Стоян Дринов” – единственият у нас национален конкурс за детска поезия (2008).

сн. Венцислав Петров

Роденият в Пазарджик писател през изминалата година е носител и на Втора награда на Националния конкурс „Поезия и песен на Балкана“, организиран от СБП и Съюза на композиторите, на Наградата на град Пазарджик за литература и лауреат на Международния конкурс за изкуства „La piezzeta“ (Салерно, Италия), където получава медал за поезия.

Тодор Каракашев работи от дълги години с деца, завършил е българска филология и изучава творчеството на български автори за деца и юноши. Той получава наградата „Петя Караколева” в юбилейното й десето издание, което съвпада с 70-годишнината от рождението на писателката, чието име носи.