Тина-Валентина

Да си призная, когато за първи път попаднах на момичешко-розовата корица на „Тина и половина“, изпитах смесени чувства. От една страна се зарадвах, че най-накрая виждам съвременен тийнейджърски роман, написан от български автор, а от друга, не можах да потисна присъщия си скептицизъм, който подло ми нашепваше, че това вероятно е поредният безсмислен и блудкав роман за подрастващи.

За моя радост обаче се намеси съдбата и буквално ми натика книгата в ръцете и то не как да е, а чрез едно момчешко ревю на иначе момичешкия роман. Така че ето ме днес, захвърлила с облекчение скпетицизма и горда да се нарече „фенка на Юлка“ 🙂

Но да започнем отначало! Представям ви главната героиня на романа Тинка – четиринайсетгодишна тийнейджърка с трийсет килограма допълнително уПЛЪТнение и един основен кусур – безгаджието. Второто е следствие от първото, разбира се (смята нашата Тина). Така че можете да си представите какво следва оттук нататък – дундестата тийнейджърка решава да отслабне драстично и оттам започват главоболията й – нездравословни диети, ученически подигравки, конфликти със семейството, влюбване в Г-н Неподходящ и скарване с най-добрата приятелка. И всичко това, подправено с много чувство за хумор, комични ситуации и авторавносметки!

Не това обаче ми хареса най-много в романа. Нещото, което всъщност ме плени (и развесели, и натъжи, и още толкова други неща) е, че в „Тина и половина“ видях отражението на собствените си тийнейджърски години – странен микс между Ержи (Графиня Батори) и Мила Тъпата Пръчка 🙂 Някак успях да погледна и да се посмея с глас на някогашните си момичешки „прегрешения“ – надменността, гордостта, позьорството и… Спирам дотук, защото някои от прегрешенията май още си ги имам :)))

Та, мисълта ми беше, че „Тина и половина“ е от онзи тип романи, които не просто забавляват и разсмиват, но също така обръщат внимание на сериозните теми, свързани с израстването, които като че ли често забравяме – сериозните последици от хранителните разстройства, излизането на срещи с непознати, сексът като условие „да те обичам“, предателството в името на една илюзорна любов и т.н.

Вярвам, че в „Тина и половина“ всеки подрастващ ще открие (и ще намери сили да пребори) част от своите проблеми. А всеки „бивш“ тийнейджър ще осъзнае колко много се е променил от училищните си години насам… за добро или за лошо 🙂

Автор: Вал Маринова

[club]