„Теса” – история за промени и загадки

От няколко дни лятото дойде с истински летни температури и ние с удоволствие ви представяме следващата книга в кампанията „Северно лято“. Всъщност „Теса” (изд. Ергон) на испанската авторка Пилар Молина Йоренте е книга, която не идва от северна страна, но се вписва чудесно в темата за проблемите на подрастващите, техните търсения, колебания и вътрешни борби.

Теса е почти 15-годишна и се интересува от архитектура. Желанието й е да следва архитектура, но за целта трябва да изкара добри оценки в гимназията. А с последните промени в живота й, това изглежда почти невъзможно…

Момичето има по-малък брат, който е тенис-талант и за да продължи тренировките в по-добра школа, семейството дава къщата си под наем и временно се разделя. Теса е изпратена при баба си в Мадрид, а майка й и брат й се местят в Барселона. Баща й е търсач на потънали кораби и съкровища и по начало отсъства задълго.

Така Теса попада в огромния стар апартамент в центъра на Мадрид, в който живеят баба й, прабаба й и готвачката им. А апартаментът е мечта за всеки малък приключенец с изследователска страст – с множество стаи, предълги криволичещи коридори и старинни мебели и вещи от няколко поколения. (Представете си що за жилище е това, щом в началото на книгата дори има негова схема за улеснение на читателите!) Теса страда от раздялата на семейството и е обхваната от апатия. За капак  няколко пъти вижда странно сивозеленикаво същество, което я плаши до смърт. Любопитството надделява над страха й едва когато научава за заключения кабинет на прадядо си, дон Балтасар де Гарсиерерос – виден писател и философ. Неговият кабинет е обвит в зловеща загадъчност, влизането там е строго забранено, така че Теса се заема да разкрие тайните на прадядо си.

В последвалото приключение ще се включат същества от други измерения (нуги, ифниси, уендиго) и портали за пътуване в пространството. Пилар Молина Йоренте разказва увлекателна история със свръхестествена загадка и страховити случки, които да задържат интереса на малките читатели. Аз харесах умението й да опише обширния аристократичен апартамент почти като живо същество, което в 3 през нощта проскърцва, въздиша, пъшка, изпуква.

Възможно е сюжетът да ви се стори малко странен с всички тези вихри за преминаване между световете и странни същества от други измерения. В действителност „Теса” е книга за промените в живота ни – тези, които ни се случват без да ги желаем и тези, които сами искаме да предизвикаме. За Теса промените са неизбежни – извадена от пашкула на щастливото си семейство и елитното училище, тя се изправя пред действителността. В новото училище класовете са по-големи, дисциплината – по-лоша, а специално отношение към отделния ученик липсва. Ако иска да стане архитект, момичето трябва да поеме инициативата, да се организира и да не се отказва пред трудностите. Най-добрият съвет получава от бащиния си приятел Чарли – да упорства и да не чака да й поднесат нещо наготово. А това е отличен съвет не само за тийнейджъри, нали?

Книгата е част от кампания „Северно лято“. Прочетете и ревюто на „Целувката“ на Джаклин Уилсън.

Автор: Лора Филипова