Теодор Буун и неволният съучастник

Като читател някак съм успяла да избегна съдебните трилъри на Джон Гришам, затова първата ми среща със световноизвестния писател на бестселъри бе с една от книгите му за по-млада аудитория с главен герой момчето адвокат Теодор Буун.

„Теодор Буун. Съучастникът“ (изд. Обсидиан) ни сблъсква с 13-годишния Уди (приятел на Тео), който е от проблемно семейство. Майка му работи на 2 места, за да ги издържа, вторият му баща работи далеч от града, а по-големият му брат Тони е в пробация е, движи се с неподходяща компания, а училището му е последна грижа. В такава обстановка при разходка с колата на един от приятелите на Тони, Уди внезапно се оказва арестуван за съучастничество във въоръжен грабеж. Оттук започва и сблъсъкът му с американската съдебна система.

Непримиримият към несправедливостите Теодор Буун се заема със задачата да измъкне двамата братя от ареста и да бъдат съдени безпристрастно. Хубавото е, че не е сам в тази сериозна битка, което пък позволява на Гришам да опише с конкретен пример някои недостатъци в системата за съдене на малолетни и непълнолетни.

Чрез любопитния Тео Гришам привлича вниманието на читателите към системата на освобождаването под гаранция в САЩ, като акцентира върху несъвършенствата й, особено когато се отнася до малолетни и непълнолетни лица от бедни семейства. Не подминват и проблема със служебните защитници, назначавани на децата, чиито семейства не могат да си позволят адвокат.

„Теодор Буун. Съучастникът“ е идеално отморяващо четиво, когато искате да не се напрягате особено, но все пак да не си губите времето със зле написана или скучна история. За по-опитните читатели „скелетът“ на историята за 13-годишния Уди е ясно видим, но Гришам е опитен занаятчия и посланията му са смислени и актуални. Справедлива ли е съдебната система? Може ли непълнолетен да остане доста време в ареста, докато пълнолетния извършител на престъплението излиза под гаранция? Еднакво ли се отнася правосъдната система с бедните и богатите? Доколко са морални извънсъдебните споразумения?

Действието е достатъчно динамично без да прескача в територията на бясно забързаните трилъри, които те оставят с чувството, че четеш екшън филм. Има и една особена атмосфера на не особено голям американски град, в който повечето хора се познават, а децата се движат с велосипеди.

Подрастващите читатели пък имат възможност да се замислят за последиците от постъпките си и за доверието към приятелите. Макар и твърде идеален като персонаж, Тео е вдъхновяващ пример за упорито момче, което не се отказва, когато трябва да помогне на приятел или просто е попаднал на несправедливост.

„Теодор Буун. Съучастникът“ не ме разочарова и очаквам да се хареса на читателите над 12 години. Научих, интересни факти за съдебната система в САЩ (съществува Съд за животни и дори домашният ти любимец заек може да бъде съден 🙂 ), както и за съществуването на краудфъндинг платформи за деца. А най-хубавото е, че сега ме очакват няколко книги за предишните случаи на Теодор Буун.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.