Таня Ландман и Уилям Грил с медали „Карнеги“ и „Кейт Грийнауей“ за 2015

Снимка: www.tanyalandman.com

На официална церемония в British Library в Лондон днес бяха обявени носителите на медала за детска литература „Андрю Карнеги” и златния медал за илюстрации на детска книга „Кейт Грийнауей”. За втори път церемонията по награждаването бе предавана онлайн на живо.

Носител на златен медал „Карнеги” за детска литература за 2015 година стана Таня Ландман за историческия си роман Buffalo Soldier. Тя използва речта си при награждаването, за да отправи призив за подкрепа на училищата и библиотеките, така че те да помогнат на децата да освободят въображението си.

Златния медал за илюстрация „Кейт Грийнауей” за 2015 година получи 25-годишният Уилям Грил за своя нехудожествен разказ за епичната експедиция на Ърнест Шакълтън за прекосяване на Антарктика, Shackelton’s Journey. Така Грил става най-младият носител на отличието. Той изрази надежда, че книгата му ще вдъхнови децата да успеят в живота:

„Децата могат да разберат, че в случая с Шакълтън той и неговият екип доказват, че неуспехът не означава провал. По думите на самия Шакълтън „единственият истински провал би бил въобще да не изследваме.““

Снимка: www.williamgrill.co.uk

Агнес Гийон, председател на журито на двете награди, каза за спечелилите заглавия:

„Тези книги изтласкват границите – от често ужасяващите преживявания на Чарли О’Хара в Buffalo Soldier до бруталните пейзажи и иновативни цветове в Shackelton’s Journey. Те не бягат от трудните теми, но са абсолютно жизнеутвърждаващи с представата си за волята на човешкия дух да оцелее и преуспее.”

Освен така желаните златни медали победителите получават и по 500 паунда под формата на книги, които да дарят на местната библиотека. Като носител на медал „Кейт Грийнауей“ 2015 Уилям Грил получава и 5000 паунда от наградата Colin Mears.

Миналогодишните носители на медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнауей“ бяха съответно Кевин Брукс (The Bunker Diary) и Джон Класен (This is not my hat).

Наградата за детска литература „Андрю Карнеги” се връчва от 1936 г., а тази за илюстрации на детска книга „Кейт Грийнауей” – от 1955 г., което ги прави едни от най-дългогодишните във Великобритания. Победителите сред номинираните заглавия се избират от детските библиотекари, което прави отличията особено желани от детските автори и илюстратори. Златните отличия се връчват всяка година от CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals). Сред лауреатите са К. С. Луис (1956 г.) , Филип Пулман (1995 г.), Патрик Нес (2012 г.) и Нийл Геймън (2012 г.) при авторите, а при илюстраторите – Куентин Блейк (1980 г.), Хелън Купър (1996 и 1998 г.), Лорън Чайлд (2000 г.).