Танцьорки от цял свят

Знаете ли каква е връзката между кралския ентреча, арабеските, гилите, Шопен и Шостакович? Знаете ли въобще какво означават тези сложни наименования? Всички те са свързани с музиката и танца и са описани най-подробно в…детската книга „Танцьорки от цял свят”. Невероятно, но факт!

След видеоревюто на Карин, вече опарена от нейния подход да вмъква и разни други подробности, които не вървят съвсем по текста, реших да прочета и аз голямата книга с прекрасни рисунки на танцьорки. Почувствах се като абсолютен невежа, защото в хода на четенето се оказа, че не знам нищичко! А съм музикална натура, интересувам се и т.н. Дрън-дрън! Книгата ме разби с впечатляващия обем информация, събрана в по няколко абзаца за всеки вид танц и поднесена по изключително увлекателен начин.

И така, първо посетих Парижката опера и балет. Научих откъде водят началото си класическите танци и защо един вид подскок е кръстен на Луи XІV. Танцувах келтски танци с Кейт в Ирландия, въртях се в ритъма на виенския валс с Ингрид и научих кои са някои от най-известните композитори на валсови творби (аз си знаех само Щраус Oops).

После прелетях за една бърза мазурка до Варшава, направих лек чапаш, докато преминавах през чардаша на Ференц Лист и румънския браул. С танцьорката Катя открих страната на Иван Грозни и Екатерина Велика, научих повече за казачока (да, онези смешните подскоци на мъжете, които всички деца се опитват да имитират, обаче никой не успява) и за „гопак”, в комплект с информацията за Пушкин, Толстой и Чайковски.

И ако с японските танци бях в час (благодаря на поредицата „Японски загадки”!), а за Боливуд и ориенталските танци бях чувала нещичко (е, не всичко, което пишеше, но все пак), сенегалската танцьорка срина самочувствието ми до нулата! Джембе, сватбени ритуали, а после и порция аржентинско танго, поднесено с кабасео… Колко съм невежа, Господи!

В един момент просто започнах да се забавлявам с останалите танцьорки по света. И да уча като дете, с ококорени очи от любопитство, тръпнейки да отгърна следващата страница. Информацията е потресаващо много. Потресаващо интересна и завладяваща.

С две думи, ако си мислите, че знаете нещо за музиката и танците, прочетете първо книгата, а после ще си говорим пак 🙂

Вижте и прочетете за другите книги от поредицата – „Принцеси от цял свят“ и „Чародейки от цял свят“.

[club]