Там, където живеят деца, трябва да има детски книги

Юлия Спиридонова-Юлка е един от най-добрите съвременни български автори. Освен, че пише чудесни детско-юношески книги, тя е и един от най-активните посланици на четенето. Нейна е инициативата за набиране на нови книги за децата в неравностойно положение, наречена „Там, където живеят деца, трябва да има детски книги“. Ето какво ни разказа Юлка за новото издание на инициативата, което ще продължи от 1 до 30 април 2015 г.

„Когато бях малка, от обществената библиотека избирах най-оръфаните томове. Колкото по-парцаливи, толкова по-добре. Новичка ли е книгата, запазена, въобще не ми я хвалете. Читателите знаеха защо!

Години по-късно, вече като писател, гостувах на библиотеки в страната. И се радвах да видя отново мои стари приятели – овехтели, с трошливи страници и бозави, кърпени дрешки, но все така любими. А библиотекарите ми казваха: „Тези ли? Децата не ги поглеждат даже“.

Е, как не ги поглеждат? Не са ли открили „онзи номер“?

„Децата обичат новите книги“ – настояваха библиотекарите.

Покрай инициативата „Стара Загора чете“ гостувах на дом за деца, лишени от родителска грижа. Там децата разнасяха нагоре-надолу няколко много стари книжки с не особено голям ентусиазъм. „Само тези имаме – оплакаха се възпитателите. – А децата искат да четат“.

Прибрах се у дома, тогава си четяхме семейно „Романи за деца“ на Ерих Кестнер. Любима книга, pодари ми я леля Мими ужасно отдавна. Сигурно е стояла на опашка, за да ми я купи. А може би я е открила с връзки?

През цялото време децата от дома не ми излизаха от ума. Те нямаха лели, майки, дядовци или братовчеди, които да изберат и купят книга, че и да им напишат посвещение. Това ми се стори страшно несправедливо.

И ето, появи се кампанията „Там, където живеят деца, трябва да има детски книги“. С помощта на родители от форума на „Бг мама“ събрахме библиотека с нови заглавия за дома и книгите бяха посрещнати с голяма радост.

На следващата година реших, че ще е хубаво да направим същото и за друг дом. Онче-бонче, избрах дом и се обадих на директора, така и така, ето каква идея имам. Директорът каза: „Вижте какво, нашите деца не четат. Само ще си загубите времето и усилията. Да са компютри добре, ама книги?“

Ами сега? Какво да правя! Много се притесних. Чувствах се лично отговорна към всеки родител, който ще лиши от нещо детето си, за да изпрати книга. Кампанията приключи, книгите бяха изпратени на другия край на България. Нямах възможност да отида лично и се обадих на директора. Обадих се със свито сърце. А знаете ли какво каза директорът? „Няма да повярвате! Децата четат! Изхвърлихме томовете на Макаренко от библиотеката и подредихме новите книжки. И ето ги, влизат-излизат по цял ден, връщат прочетените, взимат нови! Децата четат!“

Библиотекарите се оказаха прави – децата обичат новите книги. Особено тези деца, с които никой не се е занимавал, не им е чел, не е събудил ни най-малък интерес към литературата…

Новата книга с прекрасна корица е магнит. И малко са децата, които могат да устоят на магията!

Тази година ще бъде шеста поредна на кампанията „Там където живеят деца, трябва да има детски книги“ – отново с подкрепата на форум „Бг мама“ и на книжарници „Приятели“.

Този път ще съберем библиотека за децата от дома в село Доганово. Там децата четат. Четат и още как! В дома има по-стари издания и задължителната класика.  В Доганово живеят предимно тийнейджъри, фенове на Хари Потър и Пърси Джаксън и знаят романите наизуст! Проблемът е, че нямат новоизлезли книги. 

Ако решите и вие да участвате в кампанията, можете да изпратите книга на адреса на дома (по пощата или с куриер):

Село Доганово, община Елин Пелин

Софийска област

ул.“1“ № 1

ДДЛРГ

Директор на дома Оля Ленкова

Имате възможност да оставите книга и в книжарница „Приятели“:

Асеновград, пл. „Акад. Николай Хайтов”

Благоевград, пл. „Георги Измирлиев” 15

Велико Търново, ул. „Оборище” 18А

Видин, ул. „Градинска” 7

Враца, ул. „Никола Войводов” 9

Козлодуй, ул. „Търговска”

Лом, ул. „Дунавска” 17

Монтана, ул. „Любен Каравелов” 4

Плевен, пл. „Възраждане” 7

Свищов, бул. „Цар Освободител” 2

Сливен, бул. „Цар Освободител” 14

Смолян (1), бул. „България” 61

Смолян (2), бул. „България” 37

Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” 133

Стара Загора – 2, бул. „Симеон Велики” 118

Хасково, пл. „Атлантически” – бившето кино „Аида”

А можете и да се свържете с мен във Фейсбук – Julia Spiridonova Yulka или в страницата

„Там, където живеят деца, трябва да има детски книги“

Екипът на Detskiknigi.com подкрепя инициативата на Юлка, защото децата наистина искат да четат – трябва просто да им дадем свобода на избора и достъп до новите книги. А щом се превърнат в истински читатели, тогава ще открият „онзи номер“ със старите томчета, които разкриват цели вселени.