Тайната на залива на Лорън Сейнт Джон

Лорън Сейнт Джон се превърна в един от авторите, чиито произведения ме зареждат с оптимизъм. Оптимизъм, че въпреки лошотията на хората, все още са останали добри същества като например Мартина от „Съдбата на слона“. Книгите й ме отвеждат на магични места, в които няма елфи и феи, но величието на природата се чувства осезателно, а дивите животни, които познаваме от картинките в атласите, живеят сред героите на Сейнт Джон.

Освен книги за красотата на Африка, Лорън Сейнт Джон пише и детективски истории. Главна героиня в тях е Лора Марлин – на 11 години, с къса руса коса, много умна и ужасно дразнеща с постоянния си въпрос „ЗАЩО?“. Тя живее в сиропиталище и спасение от ужасната си съдба момичето намира в четенето, а любимата й поредица разказва за детектива Мат Уокър, който я вдъхновява да изследва и преценява всичко като млад детектив.

Изненадата идва с вестта, че момичето всъщност има чичо, който желае да я вземе да живее при него! Дългото пътуване до Сейнт Айвс и хилядите въпроси, напиращи в главата на Лора (кой е Калвин Редфърн, ще се разбират ли двамата, добре ли ще се държи с нея?!?) са в състояние да изтощят всеки, но не и любопитното момиче, поело към новия си живот.

Всъщност чичото Калвин се оказва доста чудат господин, който уж трябва да следи улова на рибарите, но всъщност се държи доста потайно – излиза нощем, понякога не се прибира и е обвит в някаква загадъчност, способна да скъса нервите на любопитната му племенница. Въпреки особеностите му обаче, Калвин гласува доверие на Лора и печели сърцето й завинаги. Освен чичото, в къщата се „размотава“ и икономката г-жа Уеб, която е безкрайно неприятна натура. Лора се стреми да не й обръща внимание и да води нормален живот, доколкото това е възможно.

Единственото нещо, липсващо в новия живот на момичето, са приятели. Самотната госпожица открива (или поне си мисли така) съмишленик в лицето на странното момче със смугла кожа и тъжен поглед на име Тарик. Той е доведен син на семейство Мухтар и меко казано робува в магазина им. Макар и да не говори английски, Тарик разбира всичко, което Лора му разказва за себе си и дава вид, че се радва на посещенията й в бакалията.

Но един ден… Странният обрат сякаш оставя Лора без въздух: г-н Мухтар гони Лора и й заявява, че Тарик я смята за досадна; чичо й излиза посред нощ и при проследяването му момичето се натъква както на друг шпионин (освен нея самата), така и на репортер от вестник, искащ разяснения за ужасно дело, извършено от Калвин. Единствена утеха остава специалното сибирско хъски Скай, което Лора взема от магазин за животни. А тайнствените писма в бутилка, които открива на път за училище, допълнително объркват момичето. Как ли ще свърши всичко? Кой се крие зад писмата и защо Тарик не харесва вече Лора? И каква е тайната на Залива на мъртвеца?

Прилично спокойният сюжет изведнъж избухва на хиляди страни, въвличайки героите в доста опасни ситуации, застрашаващи дори човешки животи. Ще оцелее ли Лора и ще има ли полза от уроците на Мат Уокър? Каква е ролята на индийските гоблени в цялата история и кой стои зад всичко? Макар и действието от книгата на Сейнт Джон да не се развива в Африка, а в студената Англия, това не пречи на историята да е интересна. А и нали знаете къде е живял Шерлок Холмс!

Не пропускайте да се включите в играта ни, провеждана съвместно с изд. ФЮТ! Повече информация ще откриете тук.

Автор: Вал Стоева

[club]