Светът около нас, представен в сравнения за малки любопитковци

Науката работи с факти, а един точен факт може да ни каже много за обекта на нашия интерес.

Околният свят ни предлага безброй изумителни факти, но за децата често е трудно да си представят какво точно означат те, защото нямат база за сравнение. За тази цел е много полезно, ако предлаганата любопитна информация е съчетана със запомнящо се сравнение.

Именно на тактиката на сравненията залага Клайв Гифърд във „Виж ти! Повече от 1500 изумителни факта“ (изд. „ФЮТ“).

В краткото въведение авторът пояснява защо, когато представяме факти пред деца, е важно да съобщаваме не просто общоприетите мерни единици, а да потърсим по-близък до тях еталон. Например, еталон за височина може  да бъде 10-годишно дете, а за дължина – най-обикновен молив.

Ако се чудите как учените установяват средностатистическата стойност на такива еталони, в края на книгата ще намерите кратко обяснение за трите възможни начина за изчисляване. (Същата тема е засегната по-подробно в „Подлите дроби“ от поредицата „Жестоката математика“.)

„Виж ти! Повече от 1500 изумителни факта“ събира разнообразни факти и ги поставя в контекст, който децата могат да осмислят.

Диапазонът от теми включва животинския свят на суша и във вода, природата, строителни постижения на човечеството, превозни средства, спорт, Космос и дори праистория.

В края на книгата има оставени празни страници, а децата са поканени да създадат свои собствени сравнения (напр. с техния ръст).

Изданието е луксозно – голям формат, твърди корици, плътна хартия и отлично качество на печата. Книгата е богато и забавно илюстрирана от Пол Бостън. Преводът е на Ирина Манушева и Антон Татаров.

„Виж ти! Повече от 1500 изумителни факта“ получава безапелационна препоръка от нашия екип, в случай че се чудите с какъв подарък да зарадвате свой познат любопитко над 8 години.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.