В страната на сънищата: Кралска кръв

За да отбележим подобаващо празника на детската книга, ние от „Детски книги“ и „Аз чета“ поставяме началото на Седмицата на детските книги. В периода 02. – 08.04.2012 г. ще се опитаме да ви „заразим“ с магията на детската литература и да ви пренесем в шарените светове на приказките.

Приказки и стихове, измайсторени от перото на български писатели.

Започваме тази толкова специална седмица с една модерна млада авторка, превърнала се съвсем заслужено в любимка на много млади читатели – Юлка. Преди време ви разказахме за първата част от трилогията „Страната на сънищата“ – „Любими попътечо“. В нея обикновеното момче Иво разбира най-неочаквано, че всъщност е крал на Страната на сънищата. С пробудения си нефес успява да освободи затворените деца в мочурищата. Успява да намери и Багатур – легендарния меч на неговия баща, а подкрепян от верните си приятели, дори успява да достигне до двореца на чудовищната Сянка. Но предателството… Дали Иво оживя? Дали Кодо е предател? Жива ли е Сон – майката на Иво? Ще убият ли бунтовниците Сянката или Страната на сънищата е обречена завинаги ? Както и да е, вие си знаете какво стана… Пък аз ще ви разкажа за втората част – „Кралска кръв“. Бррр, зловещо звучи, нали?

Действието започва в Манастира на науката, където се сблъскваме с Бурето. Той е голям чревоугодник, който (вместо разумни изобретения) винаги измисля страхотни рецепти за храна и пиене. Това, естестнево, не му носи кой знае каква полза, защото председателят Братан най-любезно го… гони от манастира. Посреднощ! Какво нахалство, ще си кажете сигурно? Може и така да е. Но най-лошото за Бурето тепърва предстои! Той вижда на лунната светлина огромни тела, ужасни лица и червени котешки зеници. А след него остава само стъпканият му сандвич със сирене!

Странните същества много приличат на кошмарите, с които Иво трябваше да се бори в предишната книга. Те обаче са нещо повече – те са видения. За разлика от глупавите кошмари, виденията са много умни, а и притежават още нещо: потомък от кралския род на Иво, който също притежава нефес! Ха сега де, кой е истинският крал на Страната на сънищата?

Естествено, нищо не е чак толкова просто. Кралят на виденията не е наред с ума и за да го издигне на престола, чичо му Де Форси решава да го съедини с остатъците от Сянката! Какво ще се получи от тази убийствена комбинация? Нищо добро за Иво и обикновените попътечовци, разбира се. За момчето и любимите му хора настъпват много тежки дни…

Crying So Tired What?!

Ще успее ли Иво да се спаси от черните мисли, че не е крал на попътечовците? Ще се измъкне ли от лапите на госпожа Суза? Жив ли е Кодо и дали са останали верни попътечовци, готови да се бият за своя крал? На чия страна е Де Форси и как в цялата история ще се намесят пор, чайник и летящо килимче? Какво стана с Бурето? Всичко, че и още толкова ще намерите в „Кралска кръв“.

А сега ще споделя с вас една интересна подробност: магическите предмети от приказките съществуват! Вълшебни гърненца, здрави самоудрящи тояги, летящи килимчета…всички те са дълбоко скрити в Страната на сънищата, но все пак съществуват. Страхотно, нали?

Не пропускайте да се запознаете и с Кръстьо – най-смотания частен детектив 🙂

Вижте и интервюто с Юлка специално за „Детски книги“.

[club]