Стивън Кинг спечели конкурса „Моята любима книга 2015”

След оспорвана надпревара „Търси се” на Стивън Кинг спечели Националния конкурс „Моята любима книга 2015”, организиран от сдружение „Всичко за книгите”. Романът на Кинг събра най-много гласове във финалния етап на надпреварата, като се съревноваваше с още седемнайсет книги.

Вторият кръг на конкурса протече от 11 до 17 април и в него читателите имаха възможност да подкрепят само едно от участващите заглавия.

С 13,2% от 4518-те гласували през тази седмица „Търси се” зае челното място и получи приза „Любимата книга на България” за 2015 г.!

Докато първото място бе спечелено от роман, второ място зае нехудожествена книга, която дава идеи за пътешествия до различни места в България – „101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова (12,4%).

На трето място с 12,1 % е сборникът с истории „Днeвниĸ oт пaнeлни блoĸoвe“ нa Никола Крумов, eдин от aвтopите нa литepaтypната поредица „Пощенска кутия за приказки”.

Пълното класиране на книгите от финала, както и крайното класиране по категории, може да се види на сайта Всичко за книгите.

„Съревнованието между книгите финалисти беше много оспорвано“, разкриват организаторите. „Както може да се види от процентите, разликата в гласовете беше толкова малка, че наблюдавахме постоянно разместване в подреждането. Световноизвестни писатели се бореха за първото място с български дебютни автори.“

По време на целия конкурс книгите получиха гласове от читатели от цялата страна, като 43% от гласувалите са от София. Най-голяма част от гласувалите са читатели между 16 и 34 години, хора в активна възраст, които сърфират в мрежата и в социалните медии, които пътуват през свободното си време”. Според организаторите това е позитивен знак, че младите хора четат и се интересуват от новоизлизащите заглавия.

„За нас е важно, че успяхме в продължение на почти два месеца да  обърнем специално внимание на съвременната литература. В днешния забързан ритъм на живот хората отделиха от времето си, за да подкрепят своите литературни фаворити, да споделят отношение към книгите.“, допълват от „Всичко за книгите”.

Основен партньор на конкурса „Моята любима книга 2015” са НДК и Литературен клуб „Перото”. Oсновен медиен партньор е БНТ. Кампанията се осъществява със съдействието на Столична община и катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“, медийни партньори са: btvRADIO, ClassicFM, JazzFM, NJOY, Actualno.com, AzCheta.com, Stand.bg и Chetecut.com.