Старт на Лятната читателска щафета „Бисерче вълшебно“!

От 20. юни до 30. септември 2024 г. всички български деца от 5 до 13 години, независимо дали живеят в пределите на страната, или в чужбина, имат възможност да се включат в Лятната читателска щафета „Бисерче вълшебно“. Кампанията е продължение на Награда „Бисерче вълшебно“ и цели да направи четенето през лятото по-привлекателно.

За да се включат, децата трябва да си изберат 3 книги от всички заглавия, участвали през годините в Награда „Бисерче вълшебно“, да ги прочетат и да попълнят формуляр за участие. Формулярите могат да бъдат открити в библиотеките партньори в страната, които разполагат и с много от по-старите, но ценни заглавия, номинирани през годините от българските издателства.

Книгите са разделени в четири категории: три възрастови („Откриватели“, „Изследователи“ и „Мечтатели“) и категория „Нещотърсачи“ за нехудожествените издания.

Формулярите за участие ще се приемат под формата на снимки или сканирани файлове чрез специален портал. Няма ограничения в броя на попълнени формуляри от участниците, стига прочетените книги да са различни. 

Наградният фонд е осигурен от веригата книжарници „Orange“, които подкрепят дейността на фондация „Детски книги“ и чрез кампанията „Четем – разгръщаме светове“. През октомври 30 формуляра от всички получени ще бъдат изтеглени на томболен принцип, а късметлиите ще получат ваучери за книги на стойност 50 лв.

Нека Голямото лятно четене започне…сега!