Стара Загора провежда Маратон на четенето за 14-ти път

За 14-и пореден път в Стара Загора ще се проведе традиционния Маратон на четенето през месец април. Библиотека „Родина” е основният организатор на събитието, което насърчава любовта към книгата и четенето, а партньори отново са Община Стара Загора и Регионалната библиотека „Захарий Княжески”.
През 2019 г. целият месец април ще протече под мотото „Четяща Стара Загора”. Събитията започват на 2 април – Международния ден на детската книга и изкуствата за деца, и ще продължат до последните дни на месеца, които тази година съвпадат с най-големия християнски празник Великден.

Четиринадесетият Маратон „Четяща Стара Загора” 2019 г. отново е част от Културния календар на Община Стара Загора. Кулминацията му е насрочена за 23 април, вторник – Световен ден на книгата и авторското право, от 8:00 до 22:00 часа. Мястото е на пешеходната зона от бул. „Цар Симеон Велики” пред книжарница „Хеликон”. Инициативата е подкрепена от местните медии, Регионален исторически музей, Къща музей „Гео Милев”, Къщата на Архитекта, Драматичен театър „Гео Милев”, Държавен куклен театър Стара Загора, книжарница „Хеликон”, сайта „Детски книги” и много български издателства.

Участието в Маратона е нерегламентирано и съвсем доброволно. Идеята е да се четат на глас текстове от най-любими произведения, от най-пристрастяващи автори и по интересни теми. Гости на Стара Загора през месец април ще бъдат утвърдени и обичани български и чужди писатели.

Библиотека „Родина приканва всеки, който реши да се включи в Маратона да документира своето събитие и да изпрати снимки на адрес: lib@rodina-bg.org. Резултатите от Маратона „Четяща Стара Загора” ще бъдат илюстрирани на уебсайта www.rodina-bg.org и в социалните мрежи.