Среща на активните бисерчета от Шумен с писателя Никола Райков

Шуменските активни бисерчета от Начално училище „Княз Борис I” посрещнаха писателя Никола Райков в читалище „Стилиян Чилингиров” на 5 октомври – Международния ден на учителя.

Творческата среща с детския писател беше наградата, която малките приятели на писаното слово спечелиха от посланическата кампания „Активните бисерчета“ 2016 на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно”. Тя бе споделена с всички деца от училище „Княз Борис I”, а за нея узнаха от Шуменска телевизия и много други деца от града.

Никола Райков разказа на децата за появата на първата си книга – експерименталната приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче” и обясни, че сюжетът на книгата следва изборът, който те сами правят. Изборът на читателя определя как продължава историята на малкото таласъмче, като първата книга има общо двадесет различни края. Десет повече са любопитните завършеци във втората книга на младия писател „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче”, издадена през 2014 година. Разказите за двете книги с приключенията, наред с последната книга на Никола Райков „Добросъците”, зарадва малките читатели в Шумен. Децата видяха още и част от компютърната игра „Голямото приключение на малкото таласъмче”, която скоро ще бъде готова.

Срещата стимулира учениците за четене на художествени произведения и те с радост се сдобиха с книги с автограф от автора. Възбуди се и техния интерес да продължават да четат и да участват в нови предизвикателства, свързани с четенето на книги.