„Спасяването на малката зебра“ – животът в зоопарк

Ако имате дете, което силно се интересува от фауната, с удоволствие гледа Animal Planet и предпочита енциклопедии на тема животни, вярвам, че ще се зарадва на „Спасяването на малката зебра“ (изд. Фют) от Тамсин Мъри.

Зоуи Фокс е щастливка, защото родителите й купуват западащия парк за диви животни „Дива гора“ в английската провинция и цялото семейство се мести да живее там. Зоуи е очарована от просторния парк, множеството животни и с удоволствие помага на различните гледачи – на морски свинчета, пингвини, папагали. Атракцията в парка обаче със сигурност е зебрата Канди, която ражда симпатичният Флаш.

Лъжичката в кацата с меда обаче е Оливър – син на досегашния собственик на парка, чиято майка е починала и поради затруднения те са принудени да го продадат. Момчето е изпълнен с неприязън към Зоуи и нейното семейство и ги смята за натрапници. Скоро започват конфликтите им, а ниското мнение на Оливър за знанията на момичето за дивите животни и постоянната критика на уменията й за гледането им в плен истински я вбесяват.

До откриването на парка остават няколко дни и родителите на Зоуи и останалите паркови служители са адски заети и изнервени. Децата са оставени да се оправят сами, а опитите на Оливър да дискредитира Зоуи и да уплаши братчето й Рори никак не разведряват атмосферата. Така момичето научава много не само за грижите за дивите животни, но и за междучовешките отношения, за начините, по които реагираме на трагични събития в живота си и как можем да опитаме да постигнем разбирателство с някой, който ни смята за враг. Вярвам, че в училище децата се изправят пред подобни проблеми (в никакъв случай не намеквам, че училището е зоопарк Big Smile).

„Спасяването на малката зебра“ е най-подходяща за деца над 8 години. Малките читатели с интерес ще следят адаптацията на семейство Фокс към новия живот, конфликта на Зоуи и Оливър и лудницата покрай повторното отваряне на парка за посетители. В същото време ще научат интересни факти за зебри, барсове, пингвини, лорикети, съсели и др. В края на книгата е поместен и кратък забавен въпросник, с който децата да проверят какво са запомнили за дивите животни. За тяхно улеснение са посочени и страниците с верните отговори. Хубавото е, че това е едва началото на цяла поредица – „Приключения в зоопарка“.

Автор: Лора Филипова