Смешни грешки и грешни смешки с Ралф Бучков

Поредицата „Смешни грешки, грешни смешки“ (изд. Софтпрес) първоначално ме привлече с пъстрите и хумористични илюстрации на Ралф Бучков, а необичайното му име ме провокира да потърся повече информация за него. Бучков е много популярен немски илюстратор, работил по над 100 детски книжки като автор и/или илюстратор, сред тях и много книги от поредицата Lesemaus (четящият мишок Smile ), предназначени за деца, които тепърва се учат да четат. Така на Бучков се пада отговорността да остави у прохождащите читатели усещането, че четенето е забавно и носи удоволствие.

„Странният ден на Лиза и Бонбон“ и „Щури професии и работи весели“ е от онзи тип книжки, в които водещи са илюстрациите, а не текста. В първата книжка Лиза се събужда и започва един обичаен за нея ден, но момиченцето през цялото време чувства, че нещо не е както трябва. Дали дървесен ствол с чекмедженцата, карирани риби, крава, която можеш да издоиш в магазина и река, която се навива като килим имат нещо общо, вие ще прецените. Във втората книга Лиза и останалите деца в детската градина получават задача да нарисуват какви биха искали да станат. Лиза опитва да си представи какво означават различни професии (лекар, пожарникар, гледач в зоопарк, градинар), а резултатите са необичайни и комични.

Ралф Бучков е визуален провокатор с очарователно чувство за хумор и неограничено въображение, който подтиква децата да се вгледат много внимателно в забавните и шарени рисунки, за да намерят несъответствията и странностите. Книжките от поредицата тренират детската (а и вашата) наблюдателност, концентрация и логика, а аз бих добавила и въображение. След като веднъж забележите квадратния жълтък на яйцето или щастливо плуващата риба в отделението на хладилника, няма как да не започнете да си фантазирате и вие. Защото илюстрациите са не просто шантави, а и стимулиращи малките слушатели/читатели (4-8 г.) да се размечтаят „какво би било, ако…“ (например ако вместо колела, колите имаха обувкиTongue Out). 

В същото време в двете книги не липсват идеи за разговори с децата. „Щури професии и работи весели“ е чудесен повод да обсъдите какво означават различните професии, а „Странният ден на Лиза и Бонбон“ би могла да е повод те да ви разкажат как протича един техен обичаен ден, какъв е маршрутът им, кого срещат по пътя.

 

 

 

 

 

Съчетанието от детайлни и пъстри илюстрации и свежо чувство за хумор в „Смешни грешки, грешни смешки“ нямаше как да не ми напомнят за прекрасните книжки на Свен Норквист, които не спират да ме изненадват с незабелязани подробности въпреки многобройните прочити. Ако искате да добиете представа за идеята на книжките и стила на Ралф Бучков, можете да изгледате видеото за „Странният ден на Лиза и Бонбон“.

 Автор: Лора Филипова