Славни случки в Слънчогледово

Някъде в България, сред ширнало се безбрежно море от слънчогледи, се намира малкото градче Слънчогледово. В него има точно 77 бели къщи, всяка с китно дворче и поне едно от растенията – слънцепоклонници. Кмет на градчето е господин Жасмин, който води и „Летопис на град Слънчогледово”. Може би се чудите какво пък толкова се случва в Слънчогледово, че чак и летопис да има. Е, не се чудете повече, а се запознайте със „Славни слънчогледови случки” на авторката Нели Маргаритова.

Нима не е достоен да влезе в летописа случаят със заплахата от наводнение когато се налага евакуация на жителите? Или спасителната операция „Айнщайн” (по прякора на местния особняк и изчислителен гений)? Или неочакваното мише проклятие, което по странен начин е свързано с несподелена любов? Или ежегодният Панаир на семките, който тази година е заплашен от провал? Не подценявайте градчето Слънчогледово! Там пристига дори световно известен пътешественик с балон и маймунка.

Спокойният, леко магичен живот на градчето ме плени. Но най-много харесах неговите работливи, услужливи и задружни жители: загриженият и решителен кмет господин Жасмин, поставящ интересите на градчето на първо място: синът му Морковчо и неговото куче Рея, които са навсякъде – и там където не трябва, и там където са необходими; хлебарят господин Трохичков, приготвящ най-вкусните хлебчета по тайна рецепта (поне докато градският чудак Айнщайн неволно не разкодира съставките); младият доктор Маргарит, влюбен в художничката госпожица Рея и носещ вратовръзки на…маргаритки; оправната и дейна учителка госпожица Къдричкова, която в криза може да организира спешно изработване на слънчогледов кръст от учениците; близнаците Дан-Дан (Данчо и Данка), които измислят как да развалят мишето проклятие. Всички те са колоритни и очарователни образи и ще изиграят важна роля в живота на любимото им Слънчогледово.

„Славни слънчогледови случки” са написани по детски пленяващо и с тяхна помощ се пренесох за час-два в градчето от мечтите ми – спретнати къщи с градинки, безкрайни поля, сплотени жители, умерена доза приключения и новости. Все неща, които ни липсват в големия град и в нашето забързано и бездушно време.

Автор: Лора Филипова