Скандар – ездачът на еднорози

По всичко личи, че фентъзито все още е доминиращ жанр, когато говорим за юношески книги. Поредицата „Хари Потър“ стана известна с това, че успя да върне любовта към четенето на милиони деца по цял свят. „Пърси Джаксън“ не само затвърди интереса им, но и поизтупа праха от гръцката и скандинавската митология. Съвсем логично, успехът на Дж. К. Роулинг и Рик Риърдън продължава да вдъхновява и днес.

„Скандар и крадецът на еднорози“ (изд. „Егмонт“) е дебютно заглавие за А. Ф. Стедман, поставящо началото на нова фентъзи поредица. Историята проследява приключенията на 13-годишно момче и мечтата му да стане ездач на еднорог.

Скандар живее с по-голямата си сестра Кена и баща си, който трудно се справя с предизвикателствата на ежедневието. Майката на двете деца умира мистериозно няколко години след раждането им, като оставя след себе си обезсмиляща празнина. Самият Скандар е твърде непопулярен в училище, обект на подигравки и присмех. Единствената истинска радост за нараненото семейство е ежегодното състезание „Хаос“, където най-добрите ездачи и техните еднорози се изправят един срещу друг, за да премерят сила, да изпробват хитростта и вещината си в магиите.

Всяко 13-годишно дете иска да стане ездач, ала съдбата сама избира на кого да се усмихне. Когато това се случи, тя обвързва завинаги еднорога и ездача му, преплита мислите и чувствата им. Докато Кена не успява да се пребори за тази чест, Скандар достига до Острова на еднорозите и заема мястото си сред другите бъдещи ездачи.

„- Скандар – повтаря тя, – всеки може да стане ездач! Това е най-хубавото в люпенето. Няма значение откъде си, колко ужасни са родителите ти, колко приятели имаш и от какво те е страх. Ако Островът те призове, ти отговаряш. Излюпваш нов шанс. Нов живот.“

Обучението на младежите и спокойният ход на островния живот са осуетени от вмешателството на мистериозния Тъкач. За него никой не смее да говори, а мисълта за делата му носи ужас и страх. Защото Тъкача е единственият човек, умеещ да изплете връзки между всеки човек и еднорог, а присъствието му сее страдание и смърт. Но кой ли стои зад образа му, към какво се стреми и може ли да бъде спрян?

Ще бъда откровена, историята в „Скандар и крадецът на еднорози“ започва добре, но загубва част от притегателната си сила с разгръщането на действията. Книгата е силно (и видимо) повлияна от „Хари Потър“ – от отхвърленото полусираче, намиращо приятели и пристан в училището за магии, през четирите дома и вътрешните им устави, до злодея, за когото не бива да се говори. В добавка към това, редица случки и събития са твърде нереалистични и дори излишни, а магичният свят определено има своите слабости.

Но няма как да отрека, че имаше какво да ми хареса и да ме задържи до края. Решението на автора да покаже еднорозите в различна, кръвожадна светлина, е оригинално и интригуващо. Забравете за пухкавите и ангелски създания, защото в „Скандар и крадецът на еднорози“ те са горди, своенравни, свирепи, опасни и жадни за кръв. Да, тази идея също търпи доразвиване, но все пак е пленителна. Мисля, че образът на Кена има голям потенциал и дори е по-интересен от главния персонаж. Той загатва възможност за израстване, загатвайки за голям принос, но и тежко предателство.

Включвам тук и мнението на тийнейджър. Една 12-годишна девойка пожела да сподели впечатленията си и допълни, че в началото си книгата може да е мудна и не особено грабваща, но впоследствие се развива по любопитен начин и с добро, увличащо темпо. Дотолкова, че кара читателя с желание да потърси последващите премеждия на Скандар.

Разбира се, хората сме различни, а заедно с това и нашите вкусове и преценки. В екипа ни също има повече от едно мнение за приключенията на Скандар, както можете да се уверите от тук. В заключение, ако вие или детето ви сте истински почитатели на жанра и търсите разтоварващо четиво, „Скандар и крадецът на еднорози“ вероятно е точният избор. Младите читатели имат нужда от книги, които да ги забавляват, да смъкнат напрежението от дългия ден. А тяхното мнение е и най-меродавното в случая.

 

Вземете книгaта от Озон.бг. през този линк. 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.