Силистра: библиотекарите от нов вид Дияна Георгиева и Светла Ангелова

Разказвали сме ви и преди за Дияна и Светла. Те работят в Детски отдел на РБ „Партений Павлович“ – Силистра. И дават всичко от себе си, за да събудят интереса на децата от региона към книгите и четенето. В чудесните инициативи, които двете подемат, техен неизменен партньор са училетиле и училищните библиотекари от местните училища. Затова днес показваме като добра практика съвместната работа на двете дами с образователните институции и с активните родители в националната кампания „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. 

Ето какво ни разказа Дияна Георгиева:

„Читателските щафети са инициативи, които провокират децата да четат увлекателни истории и приключения, които не са включени в летните читателски списъци. Защо имат успех щафетите? Защото не са включени задължителни книги и участието е по желание на самите деца. Ролята на възрастните – родители, учители, библиотекари – е да запалим огънчето на любов към книгите и четенето. Наскоро една майка върна две книги на своята дъщеря в библиотеката и когато я попитах ще вземе ли нови, тя ми отговори, че вече има много уроци и дъщеря й ще вземе книги чак през другата лятна ваканция. Нужно ли е да четет децата само праз ваканциите? Моят отговор е „не“ – възрастните можем да  ги насърчим и да им покажем, че четенето е забавно и интересно, като се включат в щафетите.

С нетърпение очаквахме новата читателска щафета – кой ще бъде новият автор и поредица. Това е събитие, което поражда много въпроси и вълнение от страна на деца и възрастни. Още със започване на „Читателска щафета 4: Ловци на приключения” набавихме книги от трите поредици „Сам Силвър, тайният пират”, „Детективите Агата и Лара” и „Приключенията на Минерва Минт”. Изготвихме информационно табло за щафетата, което подканя читателите преди да влязат в Детски отдел да прочетат и да се включат. Свързахме се с учители, библиотекари от различни училища и родители, които са наши партньори в идеята да увлечем все повече и повече деца да се включат в инициативата. Раздадохме флаери с правилата на щафетата. Прочетохме с колежката ми Светла Ангелова по няколко книги от поредиците, за да сме в час и по-лесно да ги представяме пред децата. Отидохме направо в класните стаи – при читателите, за да им разкажем и да ги предизвикаме да вземат участие в читателската щафета „Ловци на приключения”.

Представянето на щафетата започна в Силистра на 4 октомври, като посетихме седем класа на учениците от ОУ” Св. Св. Кирил и Методий” –  І „а” ,  І „б”,  ІІ”а , ІІ”б”, ІІ”в”, ІІІ”в”, IV „б” – и четохме от трите поредици.  На 10 октомври предизвикахме да участват в инициативата учениците от СОУ”Никола Йонков Вапцаров”от ІІ „б”,  ІІІ ”а”  и ІІІ ”б” и ІІ „а“ клас от ОУ ”Отец Паисий”.

Приключението в Силистра започна – деца четат и търсят с интерес книги от трите поредици. Много от тях вече имат закупени книги от поредицата „Сам Силвър, тайният пират”, която е фаворит сред момчетата, а предпочитанията на повечето момичета са за поредицата ”Детективи Агата и Лари”. Книгите в библиотеката са изчерпани, като при заемане правим условие да се прочетат и върнат за по-кратък срок. Не на последно място – правим резервация за дадено заглавие, а най-нетърпеливите могат да си купят книгите от книжарниците в града.

Успех на всички щафетници, които са предприели  пътуване в страната на приключението!“

Ето и снимки от работа на Дияна и Светла:

Ако искате да ни разкажете за добрите практики от Вашата библиотека, читалище или училище, пишете ни на мейл editors@detskiknigi.com.