Ще се справиш ли без „Нито капка вода“?

„Нито капка вода“ (изд. „Прозорец“) е  дебютния роман на американката Минди Макгинис. Това е антиутопична история, която рязко и брутално ни въвежда в свят, в който водата недостига. Малцината късметлии, които притежават достъп до река или езеро са готови да убиват, за да запазят водоизточника си. И го правят.

Такава е реалността на 16-годишната Лин, която живее с майка си в къща със собствено езеро някъде из пустошта на Охайо. Правилата на живота според майка й са съвсем прости:

Всеки и всичко е заплаха.
Не се доверявай на никого.
Първо стреляш, после питаш.

Ежедневието им преминава в стоене на пост на покрива на къщата и стрелба по всеки натрапник – човек или животно. Докато една от тях покрива периметъра с пушката си, другата бързешком извършва жизненоважни дейности като набавянето на храна, вода и дърва за огрев.

Макар да имат цяла къща на разположение, двете живеят в сутерена, защото е най-лесен за отбрана и отопление. През целия си живот Лин е разговаряла само с майка си и само веднъж с най-близкия им съсед – Стебс (описван като „задник“ от майката).

След като създава доста жива представа за обстоятелствата и мирогледа на Лин, Макгинис безцеремонно прави рязък обрат в сюжета. Майка й умира и ситуацията коренно се променя. Лин е принудена да общува със Стебс макар и неохотно. За капак в живота й нахлуват и връстникът й Илай, 7-годишната му племенница Луси и нейната майка Нева.

Лин се изправя пред вземането на решения, за които майка й съзнателно не я е подготвила. Вътрешният й морален компас я води към избора дали да помогне на тримата или да ги остави да умрат през зимата. Дори и когато решението е взето, момичето продължава да се терзае, че нарушава правилата на майка си, което Стебс безпогрешно усеща:

„Казваш това, което си мислиш, че майка ти би искала да чуе.“

Макар разказът да се води от името на Лин, до появата на Луси и Илай Минди Макгинис не успя да ме ангажира емоционално с героинята си. Разковничето бе упоритото малко момиченце, което постепенно разчупи коравата обвивка на Лин. Последвалата любовна история с Илай бе предвидима, но въпреки това ми беше интересно да проследя как ще се справи Лин в новите обстоятелства.

Стебс е безкрайно симпатичен персонаж с ключова роля, когото харесах заради съчетанието от твърдост и човечност и искреното желание да помогне на Лин. Той е и единственият й източник на информация за миналото на семейството й и нещо подобно на съветник, ако за миг допуснем, че тя има нужда от такъв.

„Нито капка вода“ е не само разказ за суровостите на физическото оцеляване при глобална водна криза, но и изследване на въпроса коя стратегия за оцеляване е по-успешна – сътрудничеството и работата в общност или изолацията. Какво е по-важно – да си отличен и безмилостен стрелец или да можеш да изпитваш съчувствие и да умееш да преценяваш на кого да се довериш? Своето мнение по тези въпроси Макгинис разкрива най-вече чрез разговорите между Лин и Стебс, които често наподобяваха боксови спаринг мачове.

„- Едно време много неща са били различни.
– Но хората са същите. Всички просто се мъчат да оцелеят.“

„Има различни начини да не постъпваш правилно, Лин, и те невинаги се заключават в това да сториш някому зло. Понякога се разкайваш най-много за нещата, които не си направил.“

„- Лесно беше да убивам хора, когато единственото лице, което виждах, беше на майка ми. Тогава всеки друг беше враг, а да стреляш по силуета в мерника бе все едно, независимо дали е на елен или човек.
– А сега?
– Сега видях и други лица.“

Признавам, че тази страна на романа ми беше истински интересна, за сметка на бруталните сцени и подробните описания на необходимите ежедневни действия, ако искаш да оцелееш в антиутопичен свят.

На финала Макгинис съчетава неумолимата жестокост на реалността с крехка надежда за следващите поколения, с което избягва двете еднакво нежелани крайности – твърде мрачен и безнадежден финал или твърде сладникав завършек. Добро решение.

„Нито капка вода“ е приятен роман, който можете да подминете, ако не харесвате истории за трудности и жестокости след някакъв катаклизъм, но трябва да разгърнете, ако ви интересуват човешките взаимоотношения, характери и морални дилеми.

Купете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.