Шерлок Холмс. Етюд в червено – децата тръгват по стъпките на известния детектив

Има няколко литературни героя, които отдавна са напуснали страниците на книгите и живеят пълнокръвен живот в днешната реалност. Такъв е Шерлок Холмс. Едва ли има пораснал читател, който да не е чувал за прочутия частен детектив и да не е запознат с приключенията му. Романите на неговия създател – сър Артър Конан Дойл, са литературна класика и, редом с тези на Агата Кристи, са образци на криминалния жанр.

Изд. „Робертино“ си поставя амбициозната задача да запознае българските деца с екстравагантния мислител и с неговия спътник доктор Джон Уотсън. Първата книга от новата поредица „Шерлок Холмс“ се нарича „Етюд в червено“. Тя води младите читатели по павираните лондонски улици и по следите на един убиец. Изданието предлага адаптирана версия на историята, написана специално за деца, но съдържа всичко, което е присъщо за криминалния роман – престъпление и по-точно убийство. Родителите, които искат децата им да прочетат книгата, трябва да са подготвени за такъв сюжет.

Историята започва със запознанството на Шерлок Холмс и Джон Уотсън. Разказва как двамата стават съквартиранти и как се поставя началото на тяхното първо разследване. Читателят ще разбере кои са инспекторите от Скотланд Ярд – Лестрейд и Грегсън, ще открие с какво е полезна „бандата от малки нехранимайковци“ и как само с мисъл може да бъде разкрито загадъчно престъпление.

Главният герой, освен брилянтен ум, притежава и много странности. Най-интересната сред тях е дедукцията – способността, която му позволява да знае много повече от другите, само с внимателно наблюдение и изграждане на логически връзки. В края на историята е показано, ясно и последователно, как с нейна помощ е разкрито убийството. Децата ще се убедят, че уменията да мислиш и анализираш биха могли да ти дадат същински суперсили.

Освен героите на Артър Конан Дойл, книгата разкрива пред читателите си и детайли от живота в Лондон през 19 в. Тогава все още е имало хора, които вярвали, че земята е плоска. Млякото сутрин се носело от врата на врата, а вместо обществен транспорт са били използвани файтони.

На страниците има обособени карета, в които са обяснени непознатите и особени думи. Такава идея предлага удобство, когато детето чете самостоятелно, защото веднага получава отговор на въпроса „Какво е това?“. Лек минус е позиционирането на информационните карета по средата на изреченията и употребата на по-труден за четене шрифт, но това е решението и в оригиналното издание.

Оформлението на книгата е подходящо за млади читатели – голям кегел на шрифта, широки бели полета, кратки изречения, написани на понятен език. Илюстрациите приятно разнообразяват историята, като придават реалистичност на знаменитите образи.

Книгата е подходяща за деца над 9 години, които могат да се съсредоточат върху четенето на по-дълги текстове (независимо от обозначението на корицата, че е подходяща за деца над 7 г.). Убийството също не е тема, подходяща за малчуганите над 7 г., затова е необходимо възрастните да познават добре психиката на детето си и да преценят кога е удачно да им предложат среща с великия детектив.

Тъкмо сериозната тема, поднесена по интригуващ начин, може да предизвика сериозни дискусии с децата:

  • Защо хората нарушават закона?
  • Престъплението осъдително ли е, ако е извършено от справедливи подбуди?
  • Има ли оправдание отнемането на човешки живот?
  • Какво е „религиозна общност“?
  • Възможно ли е младо момиче да бъде обещано за жена на непознат човек?

Бихте могли да поговорите с децата си за живота през 19-и век и сега. Да потърсите прилики и разлики в криминалните разследвания тогава и сега. Да поразсъждавате върху въпроса дали напредналата технология е променила законите, по които живеят хората?

„Шерлок Холмс. Етюд в червено“ (изд. „Робертино“) е интересна криминална история, която може да заинтригува и запалените читатели, и тези, които не обръщат голямо внимание на книгите. Шерлок Холмс е впечатляващ, странен и вълнуващ герой. Изключително умен, с изумителни способности и много странности. Той е способен да вдъхнови децата да погледнат по различен начин към ученето и страстта към знанията.

Историята е адаптирана от Стефани Баудет, илюстрациите са на Арианна Белучи, а преводът е на Борислава Дикова. 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.