Семейство Болд

Какво се случва, когато комедиант се заеме да напише детска книга? Нещо щуро, забавно и неочаквано, нещо в стил „Семейство Болд“ (изд. „Рибка“). Писателят Джулиан Клери ни разказва за дивите животни, които живеят сред нас, криейки опашките си в модерни човешки дрехи. Неговата невероятна поредица ни зарежда с голяма доза хумор, историята върви леко и увлекателно, а всичко изброено е придружено и с прекрасни графични илюстрации.


Всичко започва в джунглата по време на ваканцията на г-н и г-жа Болд. Докато двамат се къпят в реката, двойка хиени открива дрехите им и решава да ги замести в света на хората. Там хиените, разбира се, се сблъскват с типично човешки проблеми – сметки за плащане, храна за пазаруване – а и с нужда от умения за прикриване на истинската им същност. Постепенно двойката си намира работа, раждат й се близнаци и й се случват още много неочаквани перипетии.

„Господин Болд буташе гордо количката в парка, минувачите се спираха и казваха: “Колко приличат на вас!” и дори не добавяха: “А вие самият изглеждате като диво животно!”. Хората никога не казват за някое грозно бебе: “Оф, като сгазен жабок е”, дори да си го мислят.”

И сякаш нещата не са достатъчно заплетени, в сърцата на хиените се прокрадва тъга по родната земя и желание да запознаят децата си с техните корени и култура. Както може да се очаква, появява се и отрицателен герой. Той е техен съсед, той е подозрителен и трудно може да бъде баламосан! Но дали не крие някаква тайна? Скандалните разкрития тепърва предстоят и никой от семейство Болд не е подозирал какво го очаква!


Илюстрациите на Дейвид Робъртс допълват и обогатяват историята, като обрисуват героите по закачлив и забавен начин. Напоследък илюстраторите залитат в преповтаряне на познатата и успешна формула на Куентин Блейк, известен на българските читатели предимно с рисунките си към детските книги на Роалд Дал. Наистина е освежаващо да се види нов и запомнящ се стил и опит да се избегне това клише в изобразяването на комичното в детската литература. 

А вие скрихте ли опашките? Ако да, скрийте и шапките на децата, като доразвиете темите на „Семейство Болд“ с „Младият англичанин“ на Вилхелм Хауф.

 

Вземете книгате с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.