“Седмица на бащата” 2019 e посветена на четенето заедно с децата

Под мотото „Истинският мъж не обича да говори празни приказки“ започна “Седмица на бащата” 2019 (11 и 17 ноември), която тази година е посветена на четенето с татко или друг важен за децата мъж.

За 6-та поредна година втората седмица на ноември повдига темата за активното бащинство и предлага стотици възможности децата, бащите и майките да прекарат заедно повече хубаво време. Традиционно, в Седмицата на бащата се включват над 100 организации, свързани с детското отглеждане и образование: детски ясли и градини, училища, музеи и театри, детски центрове и програми.

„Тази година Седмицата на бащата отново ще бъде забавна, защото животът е много по-весел, когато споделяш книга със своето дете – неусетно, вие ставате по-близки, говорите си и се смеете заедно. Не просто четем на децата си. Четем заедно с тях.“, заявяват организаторите от

Те отправят послание за истинска връзка между децата и техните родители чрез четенето заедно. Да четеш заедно със своето дете му вдъхва самоувереност, помагайки му да се справи в трудни ситуации, сближава те с него по неповторим начин и започва големия разговор за ценностите и важните неща в живота.

Посетете секцията „Как четат бащите?“ на сайта ни и прочетете какво споделят българските бащи за своя опит от съвместното четене с децата.

Ако работите в училище, детска градина, библиотека, читалище, детски школи и центрове, можете да поканите татковци или други важни за децата мъже да им прочетат избрана приказка или от някоя любима детска книжка.

Дейностите не се ограничават само до четене – можете да направите всичко, което ви се струва подходящо за отбелязване на Седмицата на бащата. Ето още няколко конкретни идеи:

  • Спортни или други състезания за бащи (дядовци, чичовци, батковци) и деца – футболен мач, състезания с велосипеди, рикши, дърпане на въже, игра на „Сляпа баба”, скачане в чувал, надбягване на един крак и др.
  • Дейности сред природата – излет, екскурзия, разходка в парка, пикник, велопоход.
  • Работилници с деца и бащи за изработване на полезни предмети – напр. къщички и хранилки за птици (актуално за зимния сезон), табелки с информация за населеното място, разкрасяване на квартала.
  • Концерт с участие на деца и бащи, дядовци, вуйчовци, батковци и т.н.
  • Съвместна инициатива на бащи и деца/младежи, която да е от полза на местната общност – за засаждане на дръвчета, поправяне на пейки, катерушки, боядисване на огради, почистване на обществено място и др.
  • Вътрешни дискусии за ролята на бащата в живота на децата с участници мъже и жени, представители на клуба, центъра или медиатори.
  • Организиране на дискусии, на които мъжете да обсъдят важни за тях теми, проблеми и предложения за по-активното им включване в живота на децата.
  • Участие на бащи в час на класа – в часа те могат да разкажат за своите професии (пожарникари, полицаи, лекари и др.), хоби или да поговорят с децата за важни  неща от живота.
  • Участие на бащи в конкретни часове – математика, спорт,  труд и техника и др.
  • Организиране на конкурси за разкази, рисунки и есета на тема „Да бъдеш Баща” – в журито могат да бъдат бащи, деца или бащи и деца заедно

Дейностите не са задължителни, а само конкретни идеи. Още идеи за дейности можете да намерите в Куфарче с инструменти“.

“Седмица на бащата” е инициатива на националната кампания за бащина грижа “Да бъдеш баща”, която под различни форми подкрепя мъжете да бъдат грижовни, отговорни и неагресивни родители в името на по-добрите семейни отношения и успешното развитие на техните деца.