Традиционни приказки в шотландски вариант

Преслава Колева е редактор в сайта  “Аз чета”. От 9 месеца живее във Великобритания със съпруга си и с дъщеричката си на година и половина. Представя ни книги на английски език, които подбира и чете на своето дете. Като „An Illustrated Treasury of Scottish Folk and Fairy Tales“.

В сборника „An Illustrated Treasury of Scottish Folk and Fairy Tales“ (изд. „Floris Books“) Тереза Бреслин е събрала 11 приказки от цяла Шотландия, като в началото на всяка дава кратка информация за източника и района, от който произлиза историята.

За моя изненада срещнах вече познати сюжети, на които е придаден просто местен нюанс. Така например имаше шотландска версия на Ромео и Жулиета, само че краят беше щастлив, и не бяха враждуващи семейства, а любовта беше между английска девойка и шотландски момък. Имаше и разновидност на приказката с Румпелщилцхен, само че в тази версия неговата роля се изпълняваше от жена от малките хора (както наричат феите).

Друга приказка пък беше интересна комбинация от Пепеляшка и Магарешката кожа. Разбира се, имаше чисто шотландски истории, чиито аналози не бях чела преди, типично местни, включващи келпи*, селки**, дракон и една забавна приказка с нещо като сладка питка***.

И тъй като напоследък се разгоря с нова сила спорът трябва ли приказките да са реалистични или да поднасяме на децата по-стилизирана и сладникава версия а ла Дисни, съм длъжна да отбележа, че в тази книга приказките са някъде по средата. Не са откровено жестоки, но не липсват елементи, от които някои родители биха се ужасили, като рязане на части от крака, за да се напъха в обувката, в шотландската версия на Пепеляшка. Лично аз не намирам нищо, което да не можеш да прочетеш на децата си.

„An Illustrated Treasury of Scottish Folk and Fairy Tales“ представя традиционни приказки с шотландски елемент в едно страхотно оформление – красиви илюстрации, твърди корици, гланцирани страници. Личи си, че е от книгите, правени с желание, любов и намерение да се четат и от децата на нашите деца. Препоръчвам на всички родители, живеещи в англоезични държави, които търсят хубава книга с приказки.

Автор: Преслава Колева

 *kelpie – магическо създание, воден кон, който обитава езера и морски заливи, в някои случаи може да приема човешка форма.

**selkie – магически създания, които живеят в морето като тюлени, но могат да свалят кожата си, когато са сушата и да се превръщат в хора

***Bannock – кръгъл бърз хляб.