Съветите на Чарли Джо как да не четем

Като родители полагаме усилия да насърчим децата си да четат. Преглеждаме статии със съвети как да пробудим интереса им, а те не поддават. Предлагаме им любимите си книги от детството, а те ги отхвърлят за сметка на графичните романи. Задължаваме ги да четат определен брой страници на ден, а те се измъкват по какви ли не начини. Накрая четенето им изглежда като противоестествена и безрадостна дейност.

Случаят с Чарли Джо Джаксън обаче е действително краен. Той не просто не обича да чете – той мрази четенето. До момента не е прочел нито една книга от начало докрай и главната мисия в живота му е да запази това положение на всяка цена. Когато човек е истински отдаден на определена цел, може да бъде много изобретателен и упорит. Такъв е и нашият герой, а резултатите от опитите му да НЕ чете можете да откриете в „Наръчник на Чарли Джо Джаксън как да НЕ четеш” (изд. Артлайн Студиос) на Томи Грийнуолд с илюстрации от Дж. П. Кувърт.

как да, четене, наръчник

Досега запаленият нечитател е успявал да се измъкне от капаните на четенето с помощта на приятеля си Тими по схемата сладолед срещу преразказ на книги (да ви напомня малко на „Том Сойер“ и боядисването на оградата?). Годишният доклад по английски език обаче наближава неумолимо, Тими се оттегля от досегашната схема и Чарли Джо има нужда от ново решение. Резултатът? Сложен план, избягващ четенето на книги, но включващ истински социален експеримент и доза любовни драми. Сложните планове обикновено дават и много възможности за провал, както ще установи нашият схемаджия.

Освен към вълнуващата за децата тема за (не)четенето, Томи Грийнуолд насочва вниманието и към други актуални за тях въпроси като разделението на клики и групички в училищата, приемането на различията и уважението към другия, независимо дали споделяш възгледите му.

„Наръчник на Чарли Джо Джаксън как да НЕ четеш” е книга, която забавлява с иронията и свежото чувство за хумор. Истински се смях на точните наблюдения на Чарли Джо Джаксън какво отблъсква децата от книгите. Впечатлих се от изобретателните му ходове само и само да избегне прочитането на цяла книга. Томи Грийнуолд пародира и обръща наопаки всеки познат ни съвет за насърчаване на детското четене, за да изкове 25-те лично изстрадани от Чарли Джо съвета за нечетене. А най-хубавото е, че докато жадно поглъщат тези съвети, децата всъщност четат и в края на книгата със смущение ще установят, че това дори им носи удоволствие.