Сам Силвър в схватка с „Морското чудовище”

Тайният пират Сам Силвър явно е пленил сърцата на българските читатели от 9 до 11 години, защото избраха книгата „Морското чудовище” (изд. Фют) за най-добра детска книга за 2014 г. в категория „Мечтатели“ на наградата „Бисерче вълшебно”. И как да не я изберат като авторките Джан Бърчет и Сара Воглър владеят рецептата за увлекателно детско четиво – пътуване назад във времето, опасни пиратски приключения, обрати, съкровища, отвратителни злодеи, симпатични герои и задължителната щипка хумор.

Съставките в „Морското чудовище” са същите. След изморителен ден в училище Сам решава да се награди с едно пиратско приключение. С помощта на вълшебния златен дублон се връща в 1706 година на борда на „Морски вълк” където екипажът е по следите на френски фрегати, натоварени със скъпоценности. Вместо на тях попадат на познатия им пиратски кораб „Труро”, който е в ужасно състояние. Единственият оцелял от екипажа е дърводелецът, който разказва за срещата им с огромно октоподоподобно морско чудовище, което е изяло останалите моряци. Съвсем скоро чудовището напада и „Морски вълк”, а Сам и Фернандо попадат в ужасяващата му паст.

Това може да ви изглежда като краят на приключението, но сблъсъкът с морското чудовище едва започва и истината за него е изненадваща. Изправени пред поредното предизвикателство, двамата приятели отново разчитат само на своята решителност, смелост и съобразителност. И в това шеметно пиратско приключение има гениален злодей, обрати, напрежение и пиратски шегички. А фактът, че приятелите на Сам имат възможност да надникнат в бъдещето, но то им се струва твърде невероятно, придава допълнително очарование на историята.

Още ревюта на книги от поредицата: „Островът на скелета”, „Корабът призрак”, „Смъртоносен капан”, „Отвличането”, „Огънят на дракона”, „Двойна игра”, “Приятели в беда”, „Картата на съкровището” и „Ръката на мъртвеца”.

 

Автор: Лора Филипова