Сам и компания следват карта към съкровище

Тези от вас, които са запознати с пиратския живот знаят, че основното занимание на пиратите е да търсят скрити съкровища. Точно с това се заемат и Сам Силвър и компания в „Картата на съкровището” (изд. ФЮТ). Как се стига до там?

Сам трябва да занесе някакъв исторически предмет в училище и той, естествено, носи златния дублон, който го връща назад във времето. Домашната му задача е да измисли история от времето на дублона. Това е отличен повод да се пренесе на борда на пиратския кораб „Морски вълк“ през 1706 година с помощта на вълшебната монета.

А 300 години назад във времето помощник – капитанът Хари Хоп печели на карти карта на скрито съкровище, която обаче прилича повече на неразгадаеми драскулки и никак не изглежда достоверна. На това отгоре съкровището е скрито в печално известните Кокоски пещери, които представляват лабиринт, в който мнозина са изгубили живота си. Капитан Блейд все пак решава да рискува, като разчита на уменията на Сам да се ориентира по картата. Така екипажът отплава за остров Кокоса и навлиза в пещерите.

Трябва да знаете, че търсенето на съкровището е трудно, страшно и изтощително. Нервите на пиратите са поставени на истинско изпитание, а присъствието на прилепи и цяла пещерна зала, осеяна със скелети, никак не действа успокояващо. Сам пък се измъчва от отговорността да води другарите си напред дори когато не може да разчетете неясната карта.

Всичко, което сте срещали в предишните книги за приключенията на момчето таен пират, ще откриете и тук: напрегнато действие, страховити сцени, бясно преследване, измама и добре скрито бляскаво съкровище. Сам Силвър отново впряга цялата си изобретателност и смелост, за да измъкне екипажа на „Морски вълк” от смъртна опасност.

Независимо дали ще успеят да се доберат до съкровище или не, Сам, Чарли, Фернандо, пък и останалите пирати, за пореден път ще се убедят в два много важни урока. Първо, трябва много да внимават на кого се доверяват, защото намеренията на хората не винаги са почтени. И второ, ако искат да се измъкнат от заплетена ситуация, трябва да са задружни и смели. Малките читатели пирати могат да се възползват от тези уроци, а освен това да се позабавляват с изобретателните пиратски обиди като „впиянчен карагьоз“, „коварен морски плужек“ и „безполезна стрида“.Big Smile

Поредицата за „Сам Силвър, тайният пират” в компанията на „Детективите Агата и Лари” и „Приключенията на Минерва Минт” е част от „Читателска щафета 4”. Сам Силвър може да ви помогне да спечелите колекционерска значка, таблет, електронен четец и още много награди. Затова не се бавете, а прочетете поне три книги по ваш избор, изпратете по пощата попълнена форма за участие и се състезавайте.

Ако вече сте се запалили по търсенето на пиратски съкровища, включете се в нашия конкурс „Карта на скрито пиратско съкровище“.

Вижте и нашите ревюта на останалите книги за Сам: „Островът на скелета”, „Корабът призрак”, „Смъртоносен капан”, „Отвличането”, „Огънят на дракона”, „Двойна игра” и „Приятели в беда“.

Автор: Лора Филипова