Сър Тери Пратчет: историята на един велик писател

Терънс Дейвид Джон Пратчет е британски писател, известен с комичните си фентъзи романи за Света на Диска. Той също е автор на фантастични и на детски книги. Богатото му наследство от 95 книги, голяма част от тях преведени на над 36 езика, го правят най-продавания автор във Великобритания от 1996 до 2007 г., втори по продажби след детронацията му от страна на Дж. К. Роулинг през 2007 г. и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ.

Тери Пратчет е роден на 28 април 1948 г. в Бийкънсфийлд, графство Бъкингамшър, Великобритания. През 1957 г. семейството му се мести в Сомърсет и бъдещият писател посещава John Hampden Grammar School. Пратчет мечтае да стане астроном, но за съжаление липсата на отлични познания по математика възпрепятстват осъществяването на тази мечта. Този му интерес обаче отваря нови врати пред Тери – той започва да чете научнофантастични книги, а също така споделя, че получава своето истинско образование по литература от автори като Хърбърт Уелс и Артър Конан Дойл. През 1965 г., когато е на тринайсет, Пратчет вижда публикуван в училищното списание и първия си разказ Business Rivals, издаден година по-късно със заглавието The Hades Business. С 14-те лири, получени за публикуването на разказа, Тери си купува първата пишеща машина.

През 1965 г. Пратчет решава да се отдаде на журналистиката. Той приема офертата на местния вестник The Bucks Free Press и като част от работата пише истории за детската колонка. Някои от тези истории са публикувани тъкмо в „Дракони в Порутения замък“ – книгата, номинирана в награда „Бисерче вълшебно“ 2016, от която певецът Славин Славчев ще чете в Нощ на литуратурата 2016.

През 1971 г. е публикуван първият роман на Тери – „Килимените хора“, а през 1983 г. на бял свят излиза „Цветът на магията“ – първата книга от поредицата „Светът на Диска“. С нея се поставя началото на феноменално успешния проект, съдържащ 41 книги. Преведени на над 36 езика и продадени в над 40 милиона копия, историите от Света на Диска печелят на автора си не само любовта на милиони читатели по цял свят, но е редица награди и почетни звания.

През 1998 г. писателят става носител на Ордена на Британската империя. През 2002 г. книгата „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“ му донася медал Карнеги – наградата, с която самият Пратчет се гордее най-много. През 2004 г., 2005 г. и 2007 г. той печели наградата Локус за най-добра YA книга. През 2009 г. Тери получава рицарско звание от кралица Елизабет II. заради приноса си към литературата.

През 2007 г. Тери Пратчет е диагностициран с болест на Алцхаймер. Това не го спира да пише, като последната му книга, издадена през 2014 г., е завършена с помощта на програма за обработка на гласови данни. Писателят се отправя на вечно пътешествие със Смъртта през 2015 г.