Сър Стийв Стивънсън: „Моята страст и като дете, и сега е да бъда разказвач“

Авторът на поредицата „Детективите Агата и Лари“ носи гръмкото име сър Стийв Стивънсън. Щом го чуе, почти всяко дете си представя достолепен шотландец с пура в ръка и дълга бяла брада, който живее в замък и разказва историите за двете деца – детективи. Зад самоличността на английски лорд обаче се крие млад симпатичен мъж от Италия. Той се казва Марио Паскуалото. Ето какво научихме за него:

Като дете бях… Предполагам, че бях като всички останали – исках да изследвам моя „малък свят“ с брат ми и съучениците ми; винаги весел, жизнерадостен и воъдушевен от новите приключения, в които да се впусна.

Играех на… Предпочитах игрите на открито или вкъщи онези, които провокираха въображението ми, като Лего. А рисувайки върху хиляди листи скицирах първия си комикс, когато бях на… хм.. вероятно на 4 годинки!

Като дете не ми позволяваха да… Родителите ми бяха много широко скроени и търпеливи, беше ми позволено всичко. Единствено се ядосаха, когато веднъж с брат ми се събудихме през нощта и започнахме да се бием с възглавници.

Не обичах да ям… Бях изключително слабо дете, защото мразех много храни – в частност не ядях варени зеленчуци. Но все пак всички порастваме и сега съм особено лаком по отношение на италианската храна. С изключение на сладкишите. Мразя шоколад!

Мечтаех за…  Главата ми винаги бе в облаците, всеки ден мечтаех да стана нещо различно. Трябва да призная, че единственото нещо, което бях сигурен, че ще правя в бъдещето си, е едно – да използвам въображението си.

Четях… Бях запален читател, „изгризвах“ с кориците комикси и книжки. Спомням си първия роман, в който се влюбих, когато бях на 8 – „Хълмът Уотършип“ на Ричард Адамс. Тогава се появиха и фентъзито, и фантастиката…

Книгата, която ненавиждах, бе… Книгите по математика ли имаш предвид? Просто се шегувам! Мисля, че можеш да намразиш книга само ако си задължен да я прочетеш по някаква образователна причина – и същото правило важи днес. Книгата, която сам избираш, е книгата, която харесваш.

Ако можеше да пътуваш във времето, най-напред би посетил… Труден въпрос, има толкова много места и исторически периоди, които желая да посетя. Затова без съмнение отговорът ми е в бъдещето, далеч в бъдещето!

Да пишеш за деца е… забавно. Вълнуващо. А също така е и голямо предизвикателство. Смятам, че съм щастливец, защото мога да разказвам същия тип истории, каквито харесвах като дете – приключения, гарнирани с малко разследвания и много хумор.

Най-странното нещо, което си чувал някога от свой фен… Когато се срещам с групи читатели, винаги се намира по някой, който да ме пита дали не съм фалшив. Те смятат, че сър Стийв Стивънсън е стар, брадат и елегантен английски джентълмен. Но под маската съм просто Марио. Доста странно, нали?

Какво те вдъхнови да създадеш поредицата за детективите Агата и Лари? Обожавам книгите със загадки още от дете и винаги се стремя да възвърна онези трепети, които ме забавляваха в детството. Агата Мистъри първоначално бе само име. Предложение. Работех около една проста идея: младо момиче детектив с голяма фамилия, разпръсната по целия свят, за да мога да разказвам истории с много различни герои и места. В непроменливите елементи включих недодялан братовчед, непрекъснато изпадащ в беда, който се нуждае от помощ за детективските си изпити (Лари), смешен котарак (Уотсън) и грамаден иконом, който да прави пътешествията безопасни (г-н Кент). Само това ми бе необходимо, за да скоча!

Откъде черпиш идеи за сюжета? Как избираш местоположението? Правиш ли някакво предварително проучване? Първоначалната идея винаги е свързана с местоположението. Исках да накарам Агата да пътува из много страни и да среща различни култури. Сюжетът най-вече се базира на елементите и атмосферата, които локацията предлага. Ровя се из много книги и проверявам в интернет месец или два, опитвайки се да събера всичко необходимо за изграждането на сюжета. Естествено, в окончателния вариант на книгата ще откриете само върха на айсберга: подбирам внимателно информацията, която ще поднеса, за да не е нито прекалено много, нито прекалено оскъдна. А междувременно разработвам сюжета. Като във всяка криминална история, резултатът е по-добър, ако започнеш отзад напред. Тоест трябва да знам разрешението на казуса, извършителя. Затова работя в последователност, обратна на процеса на четене – следа по следа, отзад напред. Когато най-накрая завърша историята, всяко парченце си е на правилното място и мога да си позволя да се позабавлявам с прибавянето на иронични моменти и диалози.

Какъв мечтаеше да станеш като пораснеш? Мечтата ми бе да разказвам истории. Пишех фантастични есета в училище, рисувах комикси вкъщи и гледах много анимационни филми, за да ги пресъздавам после с конструкторите Лего. Моята страст и като дете, и сега е да бъда разказвач, но не някакъв сериозен тип, защото искам да се смея!

Какво ще пожелаеш на българските си читатели? Скъпи български приятели, забавлявайте се, използвайте мозъка си и винаги си отваряйте очите на четири! Много ситуации са в състояние да превърнат деня ви в незабравимо приключения – точно както се случва в книгите за Агата и Лари Мистъри.

Поредицата „Детективите Агата и Лари“ е включена в кампанията „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. Всичко за кампанията ще откриете тук.

Интервюто взе: Вал Стоева