С деца на 43-я Софийски международен панаир на книгата

43-ият Софийски международен панаир на книгата ще се проведе в Национален дворец на културата от 8 до 13 декември 2015 г. Официалното откриване е на 8 декември,  в 11:00 часа, а щандовете ще бъдат разположени на първите 4 етажа.

От програмата на панаира, както и тази на Софийския международен литературен фестивал, подбрахме събитията, насочени към децата и детските книги.

8 декември (вторник)

 

11:00–13:00, щанд на издателство „Кибеа”, № 332 – Книга с автограф: Авторката Елена Павлова и илюстраторът Петър Станимиров ще раздават автографи върху албумните издания „Пръстенът на нибелунга: Рейнско злато“ и „Пръстенът на нибелунга: Валкирия“

12:00, сцена, ет. 3 – Издателство „Просвета” представя новия учебник „Envols Langue Littérature Culture”, който повежда учениците на интересно пътешествие в богатия свят на френската и франкофонската литература.

Всяко произведение е като писмо в бутилка, хвърлена в океана на времето. Авторите предлагат на учениците привилегията да станат събирачи на писма, послания, вдъхновяващи идеи, написани на френски език, който достига до тях с цялото си богатство и красота.

16:00, щанд на издателство Егмонт (зала 8, западното крило, етаж 5) – Видеоразговор с автор на „Егмонт”*

 

9 декември (сряда)

11:00–12:30, Мраморно фоайе – Детска работилница: „Да сътворим приказка от камъчета, кутийки, сламки и всичко, което намерим“ с водеща ще бъде художничката Рада Якова.

12:30–13:30, Мраморно фоайеРазговор с испанската писателка Майте Каранса с модератор Валентина Стоева от www.detskiknigi.com.

16:00, щанд на издателство Егмонт (зала 8, западното крило, етаж 5) – Видеоразговор с автор на „Егмонт”*

18:00, щанд на издателство Егмонт (зала 8, западното крило, етаж 5) – Minecraft парти

 

10 декември (четвъртък)

11:00–12:00, Мраморно фоайе – „Не е честно“ – разговор с детския писател Виктор Самуилов с модератор ще бъде Марин Бодаков

12:00–13:30, Мраморно фоайе – Детска работилница за картофено-куклени илюстрации на художничката Аля Маркова

16:00, сцена, ет. 3 – Представяне на образователна програма-игра „Дар от сърце” на Колектив „Виксис” (автор и на „Буквенка” и „Цифренка”)

В „Дар от сърце” увлекателната българската народна приказка е приятно преплетена с весели ситуации-игри и образователни задачи. С програмата децата слушат историята, прелистват илюстрациите и играят – забавляват се да намерят отговори на въпроси по: български език, математика и роден край.

16:00, щанд на издателство Егмонт (зала 8, западното крило, етаж 5) – Видеоразговор с автор на „Егмонт”*

17:00–19:00, щанд на издателство „Кибеа”, № 332 – Книга с автограф: Илюстраторът Петър Станимиров ще раздава автографи върху албумните издания „Пръстенът на нибелунга: Рейнско злато“ и „Пръстенът на нибелунга: Валкирия“

 

11 декември (петък)

11:00–12:00, Мраморно фоайе – “Дон Маци и как да оцелеем и да се забавляваме в градска среда” – разговор с детската писателка Яна Якова.

11:00, сцена, ет. 3 – Издателство „Булвест 2000” представя „България в моя детски свят” със съставители проф. Станка Вълкова и Борислав Мирчев.

Независимо за какво разговаряме с детето, трябва да бъдем откровени и да откриваме онези детски преживявания, които са неповторими. Чрез новата книжка на „България в моя детски свят”, най-малките читатели ще се запознаят с родината ни, ще я видят през детските си очи и ще усетят нейната красота и неповторимост.

16:00, щанд на издателство Егмонт (зала 8, западното крило, етаж 5) – Видеоразговор с автор на „Егмонт”*

 

12 декември (събота)

10:00–14:00, щанд на издателство „MBG Books”, № 213 – Книга с автограф: Детската писателка Весела Фламбурари („Мина, магиите и бялата стъкленица”, „Мина и магията за предсказание”) ще раздава автографи и целувки

11:00, щанд на издателство „Жанет 45”, № 325 – Книга с автограф: „Сватби на животни и неща” на Георги Господинов и Рая Господинова

„Сватби на животни и неща” на шестгодишната Рая и на баща й Георги Господинов (текст и рисунки), е книга за „невидимия живот на нещата около нас, за фантазиите на късните следобеди, когато и малките и големите са готови да измислят игри.”

11:00–12:00, Мраморно фоайе – „Да дръпнем мустака на литературата!“ – среща с детската писателка Петя Кокудева и банда опашатковци, които ще покажат как четенето може да бъде игра, стихотворенията – загадки за разрешаване, а пълната измислица може да разкрие любопитни факти.

11:00, щанд на издателство Егмонт (зала 8, западното крило, етаж 5) – Детско парти „Замръзналото кралство”

13:00, щанд на издателство Егмонт (зала 8, западното крило, етаж 5) – Празник с Хари Потър

13:00–17:00, щанд на издателство „Кибеа”, № 332 – Книга с автограф: Авторката Елена Павлова и илюстраторът Петър Станимиров ще раздават автографи върху албумните издания „Пръстенът на нибелунга: Рейнско злато“ и „Пръстенът на нибелунга: Валкирия“

15:00, щанд на издателство Егмонт (зала 8, западното крило, етаж 5) – „Часът на кодирането” с „Междузвездни войни” с награди

16:00, сцена, ет. 3 – Издателство „Нов живот” кани децата от 7 до 77 години на коледна работилница, с която ще представи „Библията за деца от 7 до 77 години”. Ще се изработва набор от фигурки с ясла, а илюстраторът на изданието проф. Виктор Паунов ще раздава автографи. Книгата включва избрани разкази от десетте тома с библейски истории на Артър Максуел.

18:00, щанд на издателство Егмонт (зала 8, западното крило, етаж 5) – Косплей „Междузвездни войни” с награди

 

13 декември (неделя)

10:00–14:00, щанд на издателство „MBG Books”, № 213 – Книга с автограф: Детската писателка Весела Фламбурари („Мина, магиите и бялата стъкленица”, „Мина и магията за предсказание”) ще раздава автографи и целувки

11:00, щанд на издателство Егмонт (зала 8, западното крило, етаж 5) – Среща с влогъра Цуро

11:00–12:00, Мраморно фоайе, „Сватби на животни и неща“ – детска работилница с авторите на книгата Рая Господинова и Георги Господинов.

12:00, Литературен клуб „Перото“ – читателите и почитателите на Прея ще могат да се срещнат лично с нея, като ексклузивно ще бъде представен мейкингът на видеоклипа към песента „Всички наши места“ по едноименната книга.

17:00–19:00, щанд на издателство „Кибеа”, № 332 – Книга с автограф: Илюстраторът Петър Станимиров ще раздава автографи върху албумните издания „Пръстенът на нибелунга: Рейнско злато“ и „Пръстенът на нибелунга: Валкирия“

* Рик Риърдън, Джеф Родки, Сара Дж. Маас, Кийра Кас, Щефани Рос, Джоди Елън Малпас – предстои потвърждение на часовете, в които всеки от тях ще се включи.

Организатор на Софийският международен панаир на книгата е Асоциация „Българска книга“ , а панаирът се реализира с партньорството на Министерство на културата. Софийският международен панаир на книгата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

Медийни партньори: БНТ, в. „Стандарт“, „Аз чета“, „Книголандия“, bTV radio group, ClassicFM, JazzFM, ZRock, Melody, NJoy.