Рожден ден днес празнува Виктор Самуилов

Днес един от най-обичаните български детски писатели – Виктор Самуилов – празнува своя рожден ден.

Роден на 10 май 1946 г. в София, той е автор на много книги за деца и възрастни, на хумористична проза и поезия и дори съавтор на български читанки.

Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1970 г. Редактор е във в. „Народна младеж“ (1970 – 1974 г.), в. „Български воин“ (1974 – 1978 г.), в САФ (от 1978 г.). Пише стихове, сценарии на анимационни филми, текстове на песни, стихове за деца. Освен това е преводач от руски език и е автор на стихосбирките „Моментално фото“, „Нощем тръгват снегорини“, „Конецът между нас и небесата“, на сатиричните книги „Няма как“, „Ни Бог, ни дявол, ни муза“.

Сред книгите му за деца са „Безсърдечен грамофон“, „Домашно море“, „Ей така“, „Между нас да си остане“, „Ние, мушмороците“, „Чудовище вкъщи“, „През 9 локви в 10-а“, „Зодия „Хлапак“ и „Не е честно“.

През 2004 г. получава националната награда „Петко Р. Славейков“ за цялостен принос в детската литература. През 2005 г. получава Националната награда „Константин Константинов“ в категория „Автор“. През 2007 г. е удостоен с наградата на Международния център за югоизточна европейска литература за деца и юноши заедно със сръбския писател Владимир Андрич.

Любопитна информация за Виктор Самуилов можете да откриете в блиц-интервюто в Detskiknigi.com. Коя е неговата зодия „Хлапак“ прочетете в сайта на награда „Бисерче вълшебно“ и вижте как протече гостуването на автора в столично училище преди време. Непременно се снабдете и с някоя от книгите му – стихотворенията в тях ще се харесат на малките и ще накарат големите да се замислят в каква светлина ги виждат децата 🙂

Писмото на татко

 

Татко в писъмце ми беше

пратил бащини слова,

половин кило череши

и тава със баклава.

 

Но от завист ли, напук ли

пощальонът бай Михал

ми донесе само букви.

Всичко друго бе изял!

– из „Ние, мушмороците“

Моите сандвичи

 

Аз такива, бабо, сандвичи не ям:

между две филии – резенче салам.

Предпочитам, бабо, сандвичи от тия:

между ДВА САЛАМА тъъъъничка филия!

– из „Ние, мушмороците“