Родители четат на децата си в ОУ „П.Р. Славейков“, В. Търново

Вчера ви разказхме за чудесната инициатива на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин, „Пътуващ приказен куфар“, а днес ви предлагаме пример за насърчаване на любовта към книгите у децата от едно Великотърновско училище. Това е затрогващия разказ на Анелия Николова за създадената от нея, нейните ученици и техните родители, инициатива „Да четем заедно“.

„Казвам се Анелия Николова и съм възпитател на втори „а” клас в ОУ „П. Р. Славейков”. Имам удоволствието да ви разкажа накратко, как успяваме да се забавляваме и учим заедно в нашето училище – ученици, учители и родители.

Идеята ни беше вдъхновена от сайта „Детски книги” и интереса на децата към книгите и четенето. Замислихме се, как да насърчим този интерес. Решихме в неговото развитие да включим освен учителите, също и родителите, защото те имат огромна роля в създаването и поддържането на семейните навици в общуването с книгите. Обединихме усилията си, чрез съвместни дейности и създадохме новата инициатива, която нарекохме „Да четем заедно”. Поставихме нейното начало с рождения ден на големия български писател и патрон на нашето училище Петко Рачев Славейков. Открихме я тържествено с увлекателен прочит, от една от нашите майки, на приказката „Костюм за празника”. Посветихме я на четенето на детски книги, създаването на положителна нагласа и отношение към тях. Оттогава, всеки вторник, провеждаме инициативата в занималнята на втори „а” клас с родителите, а с учениците – при всяка възможност.

Сега децата слушат с интерес увлекателния прочит на техните родители. Заедно извеждат поуките от прочетеното. Разговарят за литературните герои и техните преживявания. Обсъждат скоро прочетени интересни детски книги, разговарят за авторите им. Родителите споделят интересни случки, свързани с тяхното детство, които оставят траен спомен в децата.

От своя страна и родителите се заслушват с любопитство и интерес в детското четене. Със задоволство отбелязват, че децата им с всеки изминал ден четат все по-гладко, могат да разкажат прочетеното последователно и точно, и да направят изводи. Така в децата остават не само незабравими спомени за моментите прекарани заедно, но и се развива мисленето и речевата им култура.

Неусетно любовта към книгите завладява бързо всички, събужда детската любознателност и ни сближава. С всеки изминал ден четенето се превръща в любимо детско занимание и най-хубавото е, че децата четат по тяхно желание и с огромно удоволствие, при всяка възможност.

Все повече родители споделят, че всяка вечер децата четат и вкъщи. Започнаха да носят любимите си книги и в училище, за да споделят със съучениците си любимите моменти от тях, да съпреживеят заедно вълнуващите приключения на героите и интересните случки, описани така увлекателно от детските писатели.

За мен е огромно удоволствие и удовлетворение да виждам все повече четящи деца. Тайничко се надявам, някой ден, нашите малки читатели да се превърнат в големи писатели, които също да запленяват детските сърца със своите произведения. Но дотогава ще продължаваме „Да четем заедно” …“

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.