Резултатите на българските деца в PISA 2012 – най-слаби в ЕС

Преди броени часове бяха изнесени данните от международното изследване PISA 2012*, в което 15-годишните ученици от 65 страни се надпреварват да покажат ключовите си умения в областта на четенето, математиката и природните науки. Акцент в PISA 2012 бе математиката, а резултатите на българските ученици са най-слаби в сравнение с другите страни-членки на Европейския Съюз.

В челните места по математически умения на престижното изследване се нареждат страни като Лихтенщайн, Швейцария и Холандия съответно с 535 т., 531 т. и 523 т., докато резултатите за България са едва 439 т. След нашата страна в класацията се подреждат държави като Казахстан (432 т.), Албания (394 т.) и Перу (368 т.).

Четивните умения на българските деца също не ни издигат на по-високи места в таблицата на PISA 2012. За съжаление, резултатите на 15-годишните ученици показват, че България е на последно място по четене с разбиране от европейските страни с общ резултат от 436 т. Преди нас в класацията е съседна Румъния с 438 т., въпреки подобрените резултати на българчетата в сравнение с изследването, проведено през 2009 г.

Единствено в областта на природните науки българските тийнейджъри успяват да изплуват от дъното на класацията, оставяйки Сърбия, Румъния и Кипър зад гърба си. Общият брой точки, събрани в тази област, е 446, като за сравнение лидерът в класацията Шанхай има цели 580 т. Най-силната европейска страна в природните науки пък е Финландия със своите 545 т.

Какъв е изводът? Независимо от усилията на отделните учители да възпитат грамотни 15-годишни, вероятно е време цялото общество да се обедини около каузата за изграждане на силно и грамотно гражданско общество. Възпитаването на ценните умения по ключови компетенции не трябва да започва след изнасянето на тревожни данни за уменията на гимназистите, а тогава, когато малкото усилие може да даде огромни резултати – още с прекрачване прага на училището. И ако успеем да преодолеем политическите и етнически различия, обхванали обществото в своя капан, вероятно ще можем да се поздравим с наистина позитивни резултати в следващите международни изследвания.

*Изследването PISA се провежда от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сред 65 страни от целия свят. В него на всеки три години се проверяват уменията на 15-годишните в три области: математика, четивни умения и природни науки.