Рецепта за бащини приказки за лека нощ

Обикновено вечер, след напрегнат работен ден, сме твърде изморени или изнервени. Тогава дори четенето на книжка за приспиване може да бъде предизвикателство за родителя. Но е факт, че децата, на които им се чете, се “отплащат” с по-спокойно поведение и по-успешно справяне с уроците – в живота и в училище. Традиционно ролята на четец преди заспиване играе майката. Ако обаче таткото се включва, положителният ефект от четенето върху детето е още по-силен. Затова решихме да ви предложим идеята на американския баща Джон Скели (www.thedadcollective.com), който споделя как татковците могат да минат едно стъпало по-нагоре и да започнат сами да съчиняват историите си:

Обичам да разказвам истории, особено на децата си. Приказките разкриват огромен свят с много възможности и с още повече важни уроци. Плюс това са перфектна част от процеса за приспиване на децата. Но какво правите, ако не сте добър разказвач? Не се тревожете – представям ви моята лесна рецепта за приказки:

Стъпка 1: Започнете с познати герои

Съберете заедно няколко познати приятели, роднини, филмови герои или хора, които децата ви ще разпознаят. Но не прекалявайте – ще трябва да помните всички участници в историята. В родължение на няколко месеца моите приказки започваха с Феноменалните и Покахонтас (и приятели).

Стъпка 2: Започнете с приключение или разкрийте злодея

Конфликтът е важна част от приказката, въпреки че не е нужно да е страшен или напрегнат. При историите за приключения, направете така, че героите да търсят предмет или място, което да е познато (аз използвах често детската площадка, в която имаше катерушка-ракета). При историите със злодеи, създайте предизвикателство, което превръща една лесна задача в трудно начинание (често използвах преминаване на мост, който е пазен от много гладна и много ядосана мечка).

Стъпка 3: Първоначален провал

Тази е доста лесна стъпка (и е отворена за малко хумор). Просто опишете неспособността на героя да бъде успешен, да търси на грешни места, да опитва да премести мечката и т.н. Използването на познати предмети и места (например търсене на предмета на приключението край къщата на баба и дядо) винаги е бонус.

Стъпка 4: Представете нашите герои/героини

Какво съвпадение! Персонажите, които могат да помогнат на главните герои да станат принцеси/рицари/нинджи са с абсолютно еднакви имена като на децата ви. Аз често карам главните герои да попитат децата няколко въпроса: „Можете ли да ни помогнете? Страх ли ви е от мечки? Виждали ли сте детска площадка с ракета?”

Стъпка 5: Създайте предизвикателство, което нашите герои могат да превъзмогнат

Тук е мястото, където те се чувстват специални. Намерете просто действие/задача, което главните герои не могат да направят и помолете децата да помогнат. Има ли логика в това г-н Феноменален да го е страх да се качи върху ракетата и да натисне копчето? Не. Но децата ми винаги са готови да му помогнат. (Тук е мястото от историята, на което включвам гъделичкането по всякакви причини.)

Стъпка 6: Празнувайте

Нашите персонажи са постигнали целта си с помощта на техните приятели! Време е за парти/похапване/танци!

Victory Grimace Girl

Очевидно приказките за лека нощ могат да бъдат всякакви – тази рецепта е само начален съвет. А ето и съставките на рецептата в обобщен вид, лесен за запомняне:

Рецепта за приказки:

  1. Главни герои
  2. Приключение/злодей
  3. Първоначален провал
  4. Нашите персонажи
  5. Предизвикателство/пречка
  6. Празнуване

Превод: Найден Върбанов