Регионална библиотека „Христо Ботев” във Враца стартира Маратон на четенето 2022

За седемнадесета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца се включва в националната кампания Маратон на четенето в периода от 2. април (Международен ден на детската книга) до 23. април (Световен ден на книгата и авторското право).

Официалният старт на кампанията ще бъде даден на 2. април от 11:30 ч. с работилница за най-малките приятели на библиотеката. На децата ще бъде предложено да разпознаят сенките на любимите приказни герои, след което да ги оцветят и да разкажат нещо за тях.

На 6. април от 11:00 ч. в Детски отдел на библиотеката ще гостува Александра Георгиева, още позната като създателката на „Агата“ (поредица от 12 истории за първата година в училище). 

Акцент в програмата е флашмобът „Остави всичко и чети“. Инициативата ще се проведе на 12. април от 12:00 ч. на три места във Враца и е предназначена за деца от III и VI клас. Тя води началото си от книгата “Рамона Куимби на 8 г.”, написана в далечната 1955 г. от американската писателка Бевърли Клиъри. Главна героиня на Клиъри е учителката Рамона, която насърчава четенето за удоволствие без изисквания към избора на книги и без необходимост от обратна връзка.

Библиотечните специалисти са разработили и няколко интерактивни игри за най-малките читатели:

– Седмица с приключенията на Лили Чудото. В продължение на няколко дни децата ще се запознават с всички лудории на пътешественичката във времето Лили. Играта е подходяща за ученици от I до IV клас.

– „Открий героите” е занимание, посветено на 120-годишнината от рождението на един от най-сладкодумните разказвачи на приказки в нашата литература Ангел Каралийчев. Целта е учениците да се докоснат до повече произведения на автора и да се сприятелят с неговите интересни и палави герои. Подходяща за ученици от I до IV клас.

Финалната инициатива в Маратон на четенето е провеждането на поредната „Нощ в библиотеката” на 20. април от 18:00 ч. Гост ще бъде популярната българска авторка Мария Лалева. По-късно на същия ден ще се разиграят и различни игри, свързани с книгите и четенето. По традиция „Нощ в библиотеката“ ще завърши с прожекция на нов игрален филм.

Всички посетители до 18-годишна възраст ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.

За повече информация относно местата на провеждане на събитията и запазването на места, разгледайте долния плакат.

Снимка на корицата: личен архив на библиотеката