Четем всеки ден / Антония Дицова: „Ползите от четенето са много, но може би една от най-важните е изграждането на емоционален капацитет у децата“

В рубриката „Четем всеки ден у дома“ представяме вдъхновяващи фамилни практики за споделено четене. Инициативата започнахме съвместно с Empirina и вярваме, че това е най-вдъхновяващият начин да покажем как работи най-добрата инвестиция в бъдещето на децата.

Тази седмица избрахме да ви срещнем с Антония и нейната 6-годишна дъщеря Дария. Двете са избрали да ни запишат видео по желание на Дария, за да ни покажат как четат книжки заедно. А ето и разказа на Антония:

Четем отпреди да се роди Дария. 🙂 И не знам дали преди да се роди или след това сме успели да запалим интереса й към книгите, но това дете не ляга без да прочетем поне 2-3 страници. Да, за нея е „наказание“ да прочетем само 2-3 страници, когато се е забавила много вечер и си ляга по-късно от обикновено…

За мен ползите от четенето са много, но може би една от най-важните е изграждането на емоционален капацитет у децата и развитието на тяхната емоционална интелигентност.

Именно това ни помогна наскоро да минем някак си по-леко или поне да имаме инструментариум, с който да обясним на детето и да преживеем семейна трагедия, която е част от нашите ежедневни разговори и мисли. Но сега по-ведро…

Слушали сме много рецитали на книжки. През лятото „Патилата на метлата“ беше прочетена толкова пъти, че Дария я „рецитираше“ на свои приятелчета, които нямат книжката. Обожавам книгите с рими, защото развиват чувството за ритъм и памет у децата.

Барбароните пък бяха на почит у нас може би до около 5-годишна възраст. Сигурно всяка книжка от поредицата е прочетена поне по 50 пъти.

Книгите са вдъхновение за много рисунки на Дария, както и подарък, който винаги предпочитаме за нейните приятели.

С баща й пък си имат ритуал да четат и „по-различни“ книги – например енциклопедии за природата, книгата на Боян Петров „Първите седем“, атласи и книги за българската история и обичаи.

И да, тя не си спи в леглото, а на голям матрак на пода в детската стая, за да могат мама или тати да лягат до нея и да четат книжка всяка вечер…

Ако и вие искате да се включите в инициативата, проверете как да го направите тук.