Прокълнатият пръстен на нибелунга

Модерното кино е бляскаво и омагьосващо. Толкова велико, че често загубваме представите си за възможно и реално. Толкова велико, че приемаме за естествено заключението – преди него не е имало нещо кой знае колко интересно. Но позволете ми да цитирам Нютон:  Ако виждах по-далеч от другите, то е защото стоях на раменете на гиганти.

Преди епичното фентъзи да се разгърне като жанр и да запали въображението на поколения умове, е имало предания, саги и легенди. Говорейки за фолклорно наследство, едва ли има по-известна и оставила отпечатъка си сага от „Нибелунгите“. Богати на образи и символи, именно сказанията за Нибелунгите вдъхновяват Дж. Р. Р. Толкин, Тери Пратчет, както и Рихард Вагнер, който написва знаменитата опера „Пръстенът на Нибелунга“.

Самата опера, „Пръстенът“ както също е известна, е истинско явление. Над петнадесет часа оперна музика! Нека си признаем – това си е доста голям залък за преглъщане, много непознат като стил на съвременните слушатели и читатели. Затова издателство Кибеа ни дава чудесната възможност да се насладим на адаптацията по либретото на Вагнер. Илюстрирана адаптация на „Пръстена“, отваряща вратата към удивителния свят на богове и герои, победи и загуби!

„Пръстенът на Нибелунга“ разказва за земите на своенравните богове, стихийните великани, безстрашните хора и мъртвите, съединени чрез могъщия Игдразил – огромният ясен, пронизващ вселената, преминащ през всички светове.  Всяка история си има начало. А началото е къс злато, блестящо и примамливо, над което тегне мрачна орис.

„В твърдта на Мидгард норните втъкаха чудни предсказания, великаните йотуни скриха несметни съкровища, а боговете заселиха хората, защото каква е ползата от орис, която няма кой да изпълни, и от богатства, които няма кой да събере?“

Чудното злато, от което ще се роди Пръстенът, е опасно и оковаващо с волята си. Но властта е сладка, а богатствата са изкусителни. Както и всичко друго, обаче, златото има своята цена за този, който дръзне да го носи. Оттук започва и разказът за несравними геройства, жестоки предателства, прищевки на силните, низостта на алчните, а над всичко – за силата на любовта!

Текстът в книгите е на Елена Павлова, която умело ни потапя в един език, позабравен в ежедневието. „Пръстенът на Нибелунга“ е разделен в четири книги, както е и в произведението на Вагнер. Заглавията им също следват частите на операта.

„Рейнско злато“ ни запознава с героите, които ще срещнем на следващите страници, всеки с уникалната си роля и характер. Показва ни и мистичното злато, неговата кражба и заплитането на възела от събития.

„Сръчни са пръстите на норните – не пропускат нишка. Сторят ли го, свободна воля ще се породи като водовъртеж в морето на Времето и вдигнатите вълни ще заподмятат Игдразил като клечка в буря.“

„Валкирия“ ни среща с Брунхилда, избрана от върховния бог да помага в делата му; с човека със свободна воля и  плодовете на любовта.

„Ярка като пламък гори нишката на Брунхилда под пръстите на норните и разказва за отминаването на годините и израстването на героя със свободна съдба, който с един удар на меча ще победи злия дракон Фафнир, а после ще изкачи планината, ще събуди спящата валкирия и ще осъществи предсказанието за необикновена любов.“

„Зигфрид“ проследява живота на едноименния герой и убийството на дракона.

„Там, в подножието на ясена, вече не бълбука Изворът на знанието – пресъхнал е. Вехнат могъщите корени на Игдразил и се оплитат нишките на съдбите…“

„Залезът на боговете“ е четвъртата и най-обемна част, в която светове се сриват, устоите намират края си, а животът има шанс да разцъфне още веднъж.

„Далеч от тях, сред водите на Татко Рейн, танцуват речните нимфи и на брега боси крака са потопили във водата трите норни, а велика и вечна зад тях стои Йорд и вятърът развява свободно косите й в свят без богове, където хората сами коват съдбата си.“

Освен с прекрасната история, книгите ще ви помогнат да се потопите в сагата и с чудесните илюстрации на Петър Станимиров. Някои от тях буквално ще оживеят пред погледа ви с мобилното приложение на Кибеа.

Така че, какво чакате? Седнете на първия ред и нека магията започне сега!

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.