Проф. Росица Кабакчиева за художественото слово и стоматологичната профилактика при децата

В Катедрата по дентална медицина към Медицински университет – София за втори път се проведе хепънинг, посветен на профилактиката на детските зъбки. Акцент в програмата му бе творчеството на Петя Караколева. За да научим повече за въздействието на художественото слово в борбата за здрави зъбки, поговорихме с проф. д-р Росица Кабакчиева, един от инициаторите на идеята за учебното помагало „Ох Зъбчо“.

Проф. Кабакчиева, смятате ли, че художественото слово също е оръжие в борбата за здрави зъбки?

Да. Художественото слово е неповторимо по своето въздействие и с него децата растат в неподправена истина. То единствено може да остане в съзнанието и може да бъде възпроизвеждано.

За моето поколение „Ох Зъбчо” обясни на достъпен, забавен и интересен език проблемите, които можеш да си навлечеш, ако не се научиш да се грижиш правилно за зъбките си. Дали и за съвременните деца книжката би била актуална и полезна според Вас ? 

Да. „Ох, Зъбчо“ е единствената или една от малкото български книжки (аз не познавам друга) с професионално съдързание, поднесено на достъпен за децата език и с разбиране. Съдържанието на книжката е богато и най-вече „Кое дете не вярва на книжките?“.

Имате ли намерение да „възродите” по някакъв начин интереса към „Ох Зъбчо” и как планирате това да се случи?

На втория хепанинг по дентална профилактика за деца, който се състоя на 23.11.2015 г. в София във Факултета по дентална медицина, детски драмаматичен състав представи пиеската „Лунчо от Луната“. Проведена беше и инициатива за доброволни дарения за преиздаване на книжката „Ох Зъбчо“. С това ние показахме, че творчеството на Петя Караколева продължава да ни вълнува и  бихме подкрепили инициатива за възраждане на нейното творчество.

Бихте ли ни разказали как се роди идеята за книжка на подобна тематика?

Преди повече от 20-30 години грижата за здравето на зъбите на българските деца беше общодържавна задача и ние, всички детски стоматолози, бяхме убедени, че това е кауза. С много любов и всеотдайност търсихме начини здравната информация да стигне до съзнанието на децата. Хрумна ни идеята това да стане и със силата на художественото слово. Запознахме се с детската писателка Петя Караколева. Имахме много поредни срещи, за да й предадем нашето послание към децата. Тя го облече в думи, а илюстрациите направи художник. Нашата идея се роди в книжката „Ох Зъбчо“. Бяхме щастливи.

Какво пропуснахме да Ви попитаме, а мислите, че е важно да знаят нашите читатели?

Децата винаги се интересуват от това какво трябва да правят, какво трябва и могат да ядат и пият, как да изглеждат красиви. Това са въпроси, които могат да бъдат обяснени чрез знанието за здрави зъби. Важно за майките е да знаят, чрез коя книжка могат да дадат отговор на децата си по тези въпроси. „Ох Зъбчо“ е една от тях!

Интервюто взе: Катя Кирилова